Kokain u Luku Bar stigao iz Ekvadora
Zaplijenjeni kokain, foto: Uprava policije

Kokain u Luku Bar stigao iz Ekvadora

Jedinica za borbu protiv narkotika ekvadorske policije dala je odobrenje da brod „Katfa” sa kontejnerima banana, koje je poručila firma Budimira Krstovića (66) iz Podgorice, isplovi iz luke Bolivar u Ekvadoru i nastavi planiranu rutu prema Evropi, jer je nakon detaljnih provjera utvrđeno da na njemu nema droge, saznaje Pobjeda.

No, očito je da su strane službe, pod koodinacijom američke DEA, imale informaciju da će veća količina narkotika biti ubačena u brod. Zato je praćeno kretanje broda i postoje dvije mogućnosti: da je kokain unesen na brod tokom transporta na moru ili tokom pretovara u Panami.

Ono što je utvrđeno je da je brod “Šarlot” iz italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Luka Đoja Tauro u Kalabriji je godinama pod posebnim nadzorom italijanske carine i policije zato što predstavlja jednu od glavnih ulaznih tačaka za drogu,piše Pobjeda.

U toj luci je početkom novembra prošle godine zaplijenjeno 932 kilograma čistog kokaina koji je bio sakriven u kontejneru smrznutih dagnji iz Čilea. Vrijednost tada zaplijenjene droge na crnom tržištu je, kako je italijanska policija saopštila, procijenjena na oko 186 miliona eura.

Kokain koji je tada zaplijenjen je bio visoke čistoće, baš kao i ovaj koji je zaplijenjen u Mojanovićima.

Istražitelji koji su pratili vrijednu pošiljku narkotika, koja je na kraju završila u skladištu u Zeti, kontrolnim skenerom su potvrdili informaciju strane službe da se sa bananama nalazi kokain, a crnogorskim carinicima i policiji je naređeno da se ponašaju kao da je sve u redu i propuste kontejnere koji su 26. avgusta prevezeni do magacina u vlasništvu Budimira Krstovića u zetskom selu Mojanovići.

Kada je brod MSC ,,Šarlot“ sa kontejnerima banana uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već imali operativnu informaciju da je u paketima banana skrivena droga i dobili instrukcije što dalje da rade.

Prema saznanjima Pobjede, strani operativci rukovodili su čitavom akcijom. Utvrdili su da je tri kontejnera sa bananama poručila Marina Krstović (27) od dobavljača Co ex Friuit S. A. iz Ekvadora za kompaniju „San Francisko“ u vlasništvu njenog oca.

U policijskom pretresu u jednom od kontejnera sa brojem 2008 pronađeno je 1.400 kilograma kokaina, nakon čega je uslijedilo privođenje, a po pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom i policiji ponudili saradnju i pomoć u rasvjetljavanju ovog slučaja.

Marina Krstović je, prema saznanjima Pobjede, odmah nakon pronalaska droge, policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju.

Ona je pred policajcima u njenoj kući pozvala telefonom dobavljača Karlosa Falkezija, koji joj je saopštio da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar u Ekvadoru, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi što se desilo sa tovarom na putu do Crne Gore.

Saopštio je da će poslati dokument jedinice za borbu protiv narkotika u luci Bolivar kojim se nakon pregleda pošiljke odobrava njen dalji transport Luka Bolivar u Ekvadoru spada u jednu od glavnih luka u svijetu preko koje se otpremaju tovari banana. Oko 80 odsto ekvadorske proizvodnje banana isporučuje se kroz ovu luku.

Krstović je istražiteljima ispričala da nije zaposlena u očevoj kompaniji koja se bavi prodajom banana, ali da mu pomaže posljednjih godina u poslovima sa dobavljačima s obzirom da je završila ekonomski fakultet u Velikoj Britaniji i govori španski i engleski od ukupno četiri jezika kojima se služi.

Objasnila je da kompanija njenog oca posluje već 30 godina, a da mu ona posljednjih sedam godina dva puta nedjeljno poručuje robu od dobavljača iz Južne Amerike. Istakla je i da tokom sedmogodišnjeg poslovanja sa kompanijom Co ex Fruit SA nije bilo nijednog problema.

Iskaz Marine Krstović potvrđen je i poligrafskim testiranjem na kojem je sama insistirala.

Kako je Pobjedi potvrđeno, ni njen otac Budimir nema dosje u policiji.

Iako se očito radi o organizovanom švercu kokaina, ovim slučajem ne bavi se Specijalno državno tužilaštvo, već Više tužilaštvo.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji saopštio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, Specijalno tužilaštvo nije svjesno i namjerno zaobiđeno u ovom slučaju, jer je u trenutku zapljene droge u Mojanovičima „egzistirala kvalifikacija nedozvoljenog držanja i proizvodnje opojnih droga, a što je nadležnost Višeg tužilaštva”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.