Upozorenje android korisnicima: Ne klikćite na ovu poruku
ilustracija

Upozorenje android korisnicima: Ne klikćite na ovu poruku

Tekstualna poruka, kamuflirana pod obaveštenjem "propuštene isporuke paketa", novi je način na koji je širi zlonamerni Android softver, poznat kao FluBot. Hakeri tako sve češće pokušavaju da dođu do novca ili podataka korisnika, s obzirom da su ugroženi korisnici već navikli na mogućnost sumnjive e-pošte, na koju sada rjeđe klikću.

Prema kompaniji za sajber bezbjednost Proofpoint, čini se da se ova specifična vrsta Android zlonamjernog softvera - jedna od mnogih na koje bi trebalo paziti - ponovo pojavljuje. Ranije ove godine došlo je do pada aktivnosti tog malware-a, zbog talasa hapšenja internet napadača, saopštio je centar za sajber bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, sada zlonamjerni softver FluBot ponovo pogađa sve više zemalja u Evropi.

Iako to prvenstveno bila prijetnja za Android korisnike, vlasnici Apple-ovih uređaja ne moraju nužno biti imuni na štetu koju je FluBot u stanju da napravi.

"Tekstualne poruke se mogu preusmjeriti na web lokaciju odakle bi moglo da dođe do pokušaja krađe vaših ličnih podataka", navodi se u upozorenju te nacionalne službe iz Velike Britanije, prenosi B92.

Evo kako ovaj zlonamjerni softver funkcioniše.

Prevara sa tekstualnom porukom navodno vas obavještava da ste propustili isporuku paketa. Kliknete na link i od vas će biti zatraženo da preuzmete aplikaciju, koja je u stvari malware. Tako funkcioniše FluBot.

Posle dobijanja potrebnih dozvola od korisnika, ovaj virus može da nastavi da deluje kao špijunski softver, SMS spamer ili da ukrade podatke sa kreditnih kartica i bankovnih računa, saopštila je kompanija za internet bezbjednost Proofpoint.

S tim u vezi, mali savjet bio bi da svoju interakciju oko trasnporta paketa ograničite na službene web strane, poput Amazona ili Alibabe odakle možete da budete sigurniji da ste bezbjedno ostavili svoje podatke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.