EU uklonila Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja
Ilustracija

Izrael, Kosovo, Liban, Sjeverna Makedonija i SAD na spisku epidemiološki nebezbjednih zemalja

EU uklonila Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja

Savjet Evropske unije odlučio je da ukloni Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja - navedeno je u saopštenju ovog tijela EU.

Savet uklanja, kako je precizirano, ukupno pet zemalja i jedan entitetski/teritorijalni organ sa ove liste. Pored naše države, uklanjaju se i Izrael, Kosovo, Liban, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države.

"Nakon pregleda u skladu sa preporukom o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u Evropsku uniju, Savjet je ažurirao listu zemalja, posebnih administrativnih regija i drugih entiteta i teritorijalnih vlasti za koje bi trebalo ograničiti putovanja. Sa liste su uklonjeni Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora, Republika Severna Makedonija i Sjedinjene Američke Države", precizirano je u saopštenju.

Crna Gora od početka jula bila je na zelenoj listi EU, koja se odnosi na putovanja u Uniju bez ograničenja.

Kako je navedeno u preporuci Savjeta EU, ova lista će se i dalje redovno pregledavati i u zavisnosti od slučaja ažurirati.

"Kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Oni pokrivaju epidemiološku situaciju i ukupni odgovor na kovid-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka. Uzajamnost takođe treba uzeti u obzir od slučaja do slučaja", navedeno je u saopštenju.

Savjet je, kako je napisano, 30. juna 2020. usvojio preporuku o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u EU. Ova preporuka je uključivala početnu listu zemalja za koje bi države članice trebalo početi s ukidanjem ograničenja putovanja na vanjskim granicama. Lista se redovno pregledava i u zavisnosti od slučaja ažurira.

"Savjet je 20. maja usvojio izmjenu i dopune kako bi se odgovorilo na tekuće kampanje vakcinacije uvođenjem određenih izuzeća za vakcinisane osobe i ublažavanjem kriterijuma za ukidanje ograničenja za treće zemlje. Istovremeno, izmjene i dopune uzimaju u obzir moguće rizike koje predstavljaju nove varijante postavljanjem mehanizma kočnice za hitne slučajeve kako bi se brzo reagovalo na pojavu varijante od interesa ili zabrinutosti u trećoj zemlji", istaknuto je u saopštenju.

Preporuka Savjeta, dodaju, nije pravno obavezujući instrument.

"Vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke. Oni mogu, uz potpunu transparentnost, ukinuti samo progresivna ograničenja putovanja prema navedenim zemljama. Država članica ne bi trebalo odlučiti da ukine ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu navedene na listi prije nego što se o tome odluči na koordiniran način", navedeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.