Novi Zeland: Žena preminula nakon vakcinacije, sumnja se da je uzrok Fajzer
ilustracija

Novi Zeland: Žena preminula nakon vakcinacije, sumnja se da je uzrok Fajzer

Na Novom Zelandu prijavljen je prvi smrtni slučaj povezan sa primanjem vakcine protiv kovida 19 američke kompanije "Fajzer".

Ministarstvo zdravlja objavilo je informaciju nakon revizije nezavisnog Odbora za bezbjednost vakcina protiv kovida-19 o smrti žene posle imunizacije. U saopštenju nije objavljena starosna dob preminule.

U saopštenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao retka posljedice „Fajzerove“ vakcine.

Miokarditis je upalno oboljenje mišićnog sloja srca koji utiče na sposobnost organa da pumpa krv i može da izazove promjene u radu srca.

„Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu da je smrt nastupila nekoliko dana nakon vakcinacije `Fajzerovim` preparatom“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je slučaj prebačen patologu i da uzrok smrti još nije utvrđen. Nezavisni odbor smatra da je miokarditis, vjerovatno uzrokovan vakcinacijom.

Novi Zeland je do sada privremeno odobrio vakcine protiv kovida 19 „Fajzer/Biontek“, „Jansen“ i „Astra Zeneka“, ali je „Fajzer“ jedina doza koja je odobrena za imunizaciju stanovništva.

Novi Zeland se bori protiv epidemije delta soja virusa korona nakon što skoro šest mjeseci nije bilo nijednog slučaja zaraze.

U protekla 24 časa na Novom Zelandu su zaražene 53 osobe, a početkom mjeseca uvedena je blokada kako bi se spriječilo širenje delta soja virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.