Učenici u Sloveniji dobijaju komplete za samotestiranje na koronavirus
Ilustracija

Učenici u Sloveniji dobijaju komplete za samotestiranje na koronavirus

U slučaju pozitivnog testa ili simptoma zaraze učenik, odnosno njegov roditelj o tome moraju obavijestiti doktora i ostati u samoizolaciji

Učenicima osnovnih i srednjih škola u Sloveniji u srijedu počinje školska godina, a od ponedjeljka će u apotekama biti kompleti brzih antigenskih testova za korona virus koje će sami koristiti, testirajući se kod kuće.

˝U slučaju pozitivnog testa ili simptoma zaraze učenik, odnosno njegov roditelj o tome moraju obavijestiti doktora, te ostati u samoizolaciji.˝ kazao je na konferenciji za novinare u petak Robert Cugelj, državni sekretar u ministarstvu zdravstva.

Ukoliko se zaraza nakon brzog testiranja potvrdi i naknadnim PCR testom, učeniku se određuje karantin i o tome obavještava uprava škole, a ako je PCR test negativan, učenik se ponovo uključuje u obrazovni proces.

Takvo samotestiranje će biti obvezno za polaznike tri završna razreda srednjih škola i studente, a za sada je predviđeno da se obavlja jednom nedjeljno.

Na pitanje hoće li se rezultati samotestiranja provjeravati, Cugelj je kazao da to nije predviđeno i da se ide "na povjerenje".

Na odgovornost učenika i uprava škola da se nastava ove godine odvija u učionicama i u epidemiološki sigurnim uslovima upozorio je i premijer Janez Janša, prenosi Hina.

¨Pozivamo sve direktore škola da djeluju odgovorno i štite zdravlje. Školama koje ne budu mogle osigurati epidemiološku sigurnost inspekcija neće dopustiti nastavu.˝ naveo je Janša u petak u poruci na Twitteru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.