LGBT Forum Progress: Održana promocija Priručnika za anti-diskriminaciono pravo autora Mirka Đukovića
Foto: LGBT Forum Progress

LGBT Forum Progress: Održana promocija Priručnika za anti-diskriminaciono pravo autora Mirka Đukovića

U srijedu 25. 08. održana je promocija Priručnika za anti-diskriminaciono pravo i razgovor sa autorom Mirkom Đukovićem. Uvodno izlaganje, u ime nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao organizatora događaja, imala je Bojana Jokić, koja je dala kratak pregled razvoja zakonodavnog okvira u Crnoj Gori i istakla neke od ključnih problema koji postoje u Crnoj Gori danas.

"Mirko Đuković, autor priručnika i doktorand na Centralno evropskom univerzitetu, na početku se osvrnuo na ideju koja stoji iza kreiranja ovog priručnika, a to je da on bude praktična alatka u radu državne uprave, civilnog sektora, sudstva, tužilaštva i šire javnosti, te da pruži svojevrsnu prvu pomoć u slučajevima koji uključuju vulnerabilne grupe i uopšte ljudska prava", saopšteno je iz LGBT Forum Progres-a.

Navode da sam priručnik obuhvata širok dijapazon zakona i međunarodnih standarda, a sadrži i obimnu analizu politika u Crnoj Gori i sve relevantne informacije vezane za nacionalno i međunarodno zakonodavstvo.

"Autor je istakao da javne politike u Crnoj Gori nisu u lošem stanju, ali da njihovo sprovođenje u praksi mora da se dešava na boljem nivou i da one moraju da zažive u cijeloj Crnoj Gori, ne samo u pojedinačnim opštinama i da budu na nivou pojedinačnih primjera", dodaje se u saopštenju.

Naveo je i da sudstvo i tužilaštvo moraju da budu više uključeni u proces zaštite ljudskih prava, a da preporuke ECRI-ja moraju da budu aktivnije uzimane u obzir.

"U drugom dijelu svog izlaganja, Đuković se osvrnuo i na fenomen govora mržnje, pogotovo na društvenim mrežama i medijima, te istakao da je neophodno da se pokrene širi i sveobuhvatan društveni dijalog kako bi se pitanje govora mržnje riješilo na način koji prati međunarodne standarde i jasno postavlja granice između dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja. Posebno je ukazao na odgovornost koju imaju političari da svojim javnim nastupima doprinose ne podjelama i širenju govora mržnje, već pomirenju društva", pojasnili su iz LGBT Forum Progres-a.

"Konačno, autor je dao i nekoliko primjera iz rada Evropskog suda za ljudska prava, te uporedio neka od dobrih iskustava zemalja regiona sa mogućnostima za preslikavanje istih u kontekstu Crne Gore. Zahvaljujemo se gdinu Mirku Đukoviću na izdvojenom vremenu i predstavljanju ovog veoma važnog priručnika članovima i partnerima naših organizacija, kao i Savjetu Evrope na obezbjeđivanju besplatnih primjeraka Priručnika za anti-diskriminaciono pravo i saradnji tokom organizacije ovog događaja", zaključuje se u saopštenju LGBT Forum Progres-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.