Brajović – Medoks: Dijalog neophodan, potrebno spustiti tenzije i očuvati mir
Brajović i Medoks, Foto: SD

Brajović – Medoks: Dijalog neophodan, potrebno spustiti tenzije i očuvati mir

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović, sastao se danas sa britanskom ambasadorkom, Karen Medoks u prostorijama Socijaldemokrata Crne Gore u Podgorici.

Sastanak je bio prilika  kako se navodi u saopštenju SD-a da Medoks i Brajović razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i brojnim važnim temama koje opterećuju javnost.

Brajović je kazao da su Socijaldemokrate konstruktivna opozicija, da partija nije bojkotovala Parlament, kao i to da su podržali pojedine akte i imenovanja za koje su procijenili da su
kvalitetni, a sa druge strane, veoma su kritični prema svim potezima vlasti koji to zaslužuju i kojih je, u dosadašnjem funkcionisanju vlasti, veoma mnogo.

On je, u razgovoru sa britanskom ambasadorkom, istakao da je dijalog između vlasti i opozicije neophodan, te da je na vlasti da taj dijalog pokrene, naglašavajući da vanredni parlamentarni izbori moraju biti jedna od tema, jer je trenutno stanje neodrživo.

Brajović je rekao da su predstavnici opozicije tokom premijerskog sata više puta čuli pozive premijera na saradnju, ali da premijer nije učinio niti jedan korak ka tome.

"S druge strane, predsjednik Parlamenta, Aleksa Bečić, pokrenuo je inicijativu i održan je sastanak u julu kome su prisustvovali svi predstavnici opozicije, dok se preko pola predstavnika vlasti nije pojavilo", kazao je Brajović.

On je istakao da je veoma problematično što predsjednik Vlade, čovjek sa ogromnim ovlašćenjima u državi, ima podršku samo 14 poslanika u Parlamentu.

Sastanak je dodaje se u saopštenju bio prilika da sagovornici razgovaraju i o izazovima koje za Crnu Goru predstavlja najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju.

Brajović je rekao da je nevjerovatno da u Cetinjskom manastiru nema mjesta za vjernike Crnogorske pravoslavne crkve, ističući da ta činjenica potire priču o slobodi vjeroispovijesti.

On je istakao da vlast ništa ne radi kako bi spustila tenzije, predloživši da se ustoličenje mitropolita ne obavi na Cetinju.

Vrlo je važno, smatra Brajović, da se izbjegnu sukobi tog dana koji mogu imati dalekosežne posljedice po Crnu Goru.

On je, na kraju razgovora, izrazio zabrinutost da se distancom EU ka Crnoj Gori ne stvori pogodno tlo za rast euroskepticizma u našoj državi u kojoj je do sad podrška evropskom
putu bila veoma visoka.

Britanska ambasadorka je kazala da želi da razumije prioritete, politiku i položaj Socijaldemokrata u opoziciji, ističući da je ohrabrujuće što partija nije bojkotovala Parlament i što je pokazala spremnost da u Parlamentu podrži neke prijedloge vlasti u skladu sa procjenom njihovog kvaliteta.

Ona se saglasila da dijalog mora biti jedan od ključnih ciljeva i vlasti i opozicije, ističući da otežano funkcionisanje Parlamenta predstavlja razlog za zabrinutost za demokratiju u Crnoj Gori.

Medoks je istakla da Vlada mora ostati na EU i NATO putu, što je ključno za stabilnost Crne Gore i regiona.

Govoreći o dešavanjima povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog, ambasadorka je istakla da se mora voditi računa o svim rizicima, kako bezbjednosnim, tako i epidemiološkim.

Ona je, na kraju sastanka, izrazila zadovoljstvo činjenicom da sagovornici dijele zajedničke vrijednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.