Spajić: U prvoj godini rada Vlade obezbijeđen dječiji dodatak i besplatni udžbenici
Milojko Spajić

Spajić: U prvoj godini rada Vlade obezbijeđen dječiji dodatak i besplatni udžbenici

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je su u prvoj godini rada ove Vlade Crne Gore obezbijeđeni besplatni udžbenici i dodatak za najmlađe, te da je ovo samo prvi korak na putu ka održivim rješenjima za podršku porodicama.

"U septembru prijave, pravo na dodatak ima oko 45.000 djece,a iz budžeta Crne Gore 17,6 miliona eura godišnje=jedno od najboljih ulaganja! Važna podrška UNDP-a i zahvalnost što su prepoznali značaj projekta, kroz informatore kako bi se proces prijave olakšao roditeljima/starateljima", napisao je Spajić na Tviteru.

Ministarstvo je objavilo i poster na kome se mogu naći informacije o prijavi za dječiji dodatak.

Da bi dobili dodatak potrebna je prijava u Centru za socijalni rad u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja/staratelja na čije ime će se isplaćivati dodatak za djecu. Prema izmjenama Zakona, do petoro djece u porodici može ostvariti pravo na dodatak za djecu.

"Potrebno je da se sa ličnom kartom identifikujete u centru i da prijemnom radniku date matične brojeve (JMB) članova Vaše porodice – sve se dalje radi automatizovano, kroz e-Socijalni karton", navodi se u brošuri.

Prijave za dječji dodatak počinju od 1. septembra, a obavljaju se radnim danima u terminu od 7 do 18 časova i subotom od 7 do 12 časova.

"Ukoliko želite da ostvarite pravo na dodatak za djecu počev od oktobra (kada prema Zakonu počinje primjena) potrebno je da se prijavite u centar u periodu od 1. do 30. septembra 2021. godine. Kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, krajem avgusta objavićemo raspored (po početnom slovu prezimena djeteta) za prijavljivanje", objasnili su iz MFSS.

Dječji dodatak će, kako navode, biti isplaćen sredinom novembra za oktobar, ukoliko ste se prijavili u septembru.

"Isplata materijalnih davanja, a time i dodatka za djecu, vrši se sredinom tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. Isplata se vrši preko Pošte Crne Gore na adresu prebivališta/stanovanja koju ćete potvrditi prijemnom radniku prilikom prijave za dodatak za djecu u centru za socijalni rad. Ukoliko se ne prijavite u septembru, nećete biti u mogućnosti da dobijete dodatak za oktobar. Primjena izmjena Zakona, koja se tiče dodatka za djecu od 0 do 6 godina, počinje u oktobru 2021. godine, pa se shodno tome i prva isplata (za one koji su podnijeli zahtjev u septembru) odnosi na mjesec oktobar i biće isplaćena sredinom novembra", piše u brošuri.

Ukoliko su roditelji razvedeni, a dijete je povjereno na staranje jednom od roditelja, dodatak će biti isplaćivan na ime tog roditelja.

"Prilikom prijave u centru, potrebno je da roditelj donese na uvid dokaz (odluku nadležnog organa) da je dijete njemu/njoj povjereno na staranje, odnosno adresa prebivališta roditelja i djeteta mora biti ista.

Ukoliko su adrese prebivališta roditelja i djeteta različite, MFSS savjetuje da budu promijenjene do septembra.

Za roditelje/staratelje djece koja su korisnici materijalnih davanja:

Da biste dobili uvećan iznos dječjeg dodatka ne treba da se prijavljujete u centar već će kroz e-Socijalni karton, iznos dodatka za djecu biti automatski povećan i isplaćen počev od oktobarskog obračuna, pa ćete novembarski ček dobiti sa uvećanim iznosom dodatka za djecu (44 eura po djetetu)

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.