Dačić: Ne zanima nas crnogorska nezavisnost već položaj Srba i SPC u CG
Ivica Dačić

Dačić: Ne zanima nas crnogorska nezavisnost već položaj Srba i SPC u CG

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da niko u Srbiji ne dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost ali da je Beograd zainteresovan za položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji.

Dačić je ocijenio da su tenzije u Crnoj Gori povodom najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, „drastičan primjer“ korišćenja crkvenog događaja u političke svrhe.

„Ne znam čime bi to moglo da povrijedi bilo koga u Crnoj Gori osim one koji smatraju da ti manastiri i crkve treba da pripadnu takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovde se u stvari vraćamo na zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je u međuvremenu promijenjen ali koji je prijetio da uzme imovinu SPC i dodijeli je CPC“, kazao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da je za Srbiju bitno da ne postoje „vještački problemi“ u odnosima sa Crnom Gorom.

„Za nas nije aktuelna tema crnogorske nezavisnosti već nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, zanima nas stav Podgorice o političkim pitanjima koja su važna za Srbiju poput Kosova i Metohije. Ne mogu da shvatim da Papua Nova Gvineja ima više razumijevanja za Srbiju po pitanju Kosova od Crne Gore“, rekao je Dačić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.