Brajović: Vakcinisati veći dio stanovništva, neophodno postići kolektivni imunitet
Mina Brajović

"Crna Gora i Evropa doživljava "deža vu" sa jačanjem pandemije"

Brajović: Vakcinisati veći dio stanovništva, neophodno postići kolektivni imunitet

Pojavom novog zaraznijeg soja SARS CoV 2 virusa, postalo je jasno da veći procenat populacije treba da bude vakcinisan kako bi dostigli adekvatan nivo kolektivnog imuniteta, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona je rekla da sve vakcine za koje je SZO dala “zeleno svijetlo” pružaju visoki nivo zaštite od COVID19 obolijevanja sa teškom kliničkom slikom i hospitalizacije.

"Sa većim obuhvatom vakcinacije manje su sanše da se virus širi i mutira u nove opasnije oblike", kazala je Brajović agenciji MINA.

Ona je navela da ohrabruje činjenica što je Crna Gora nakon iniciranja masovne imunizacije protiv COVID 19 intezivno radila na dinamiziranju dvosmjerne komunikacije sa građanima o rizicima i benefitima vakcinacije.

Brajović je kazala da ohrabruje činjenica da je Crna Gora stvarala pretpostavke da se proširi paleta dostupnih vakcina, i da bezbjedna i efikasna vakcina bude na dohvat ruke i starijim, građanima sa hroničnim oboljenjima ili osobama koje zive u ruralnim i udaljenim djelovima, mobilišići ukupne resurse zdravstvenog sistema uključujući i primarnu zdravstvenu zastitu, patronažne timove i uvodeći mobilne vakcinalne punktove.

Ona je rekla da su stvoreni uslovi da niko ne bude zaboravljen u sprovođenju vakcinacije protiv COVID 19 u Crnoj Gori.

"Što nažalost nije slučaj sa velikim procentom svjetske populacije upravo zbog zabrinjavajuće velike nejednakosti u distribuciji vakcina u svijetu i okolnostima kada je 75 odsto ukupnih doza administrirano u zemljama visokog nivoa razvoja", kazala je Brajović.

Ona je ocijenila da je evidentno, epidemioloska situacija u Crnoj Gori, kao i u značajnom broju zemalja regiona Evrope, vrlo kompleksna i dinamilna.

Ona je navela da se iz dana u dan uvećava se broj oboljelih, a nažalost raste i bilans smrtno
stradalih osoba od COVID-19.

Brajović je rekla da se rast broja novooboljelih i hospitalizovanih registruje širom regiona Evrope i to dominantno u populaciji nevakcinisanih osoba.

"Od deset zemalja u svijetu sa najvećom transmisijom četiri su iz regiona Evrope I to Velika Britanija, Turska, Rusija i Francuska. Region Evrope učestvuje sa 28 odsto u ukupnom broju novooboljelih i sa četvrtinom u broju umrlih", navela je Brajović.

Ona je kazala da su intezivna socijalna interakcija, zamor pandemijom u okolnostima dominacije novog soja virusa (delta soj) koji je dva puta zarazniji od izvornog soja i relaksiranih mjera, prolog za savrsenu oluju .

Brajović je rekla da se to vidi u Crnoj Gori, ali i u nizu drugih zemalja Evrope kako zapadne, tako i centralne i istočne.

"Raspoloživi epidemioloski podacii ukazuju na rapidan rast broja oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu ne samo u Crnoj Gori (49 odsto), već i u značajnom broju drugih zemalja - Kosovo 275 odsto, Albania 142, Sjeverna Makedonija 123, Bosna i Hercegovina 111, Srbija 80, Bugarska 74, Slovenia 61, Rumunija 63 odsto", navela je Brajović.

Ona je istakla da su prognoze daljeg razvoja situacije vrlo nezahvalne i nepouzdane i da smo i dalje u akutnoj fazi pandemije.

"Ono što pouzdano znamo jeste da naša ponašanja oblikuju putanju pandemije", rekla je Brajović.

Ona je dodala da u okolnostima pandemije, naša odluka da se vakcinišemo i poštujemo savjete da nosimo masku, vodimo računa o higijeni i izbjegavamo gužve i zatvorene prostorije sa neadekvatnom ventilacijom je mjera naše odgovornosti i solidarnosti prema najranjivijim članovima društva i zdravstvenim radnicima koji već drugu godinu danonoćno rade i žrtvuju svoje zdravlje u borbi protiv COVID 19.

Prema njenim riječima, u neku ruku Crna Gora kao I ostatak Evrope prozivljava deža vu /déjŕ vu/.

Brajović je kazala da i ove godine nakon ljetnjih mjeseci raste val infekcija, ali da je situacija kvalitativno drugacija.

"U arsenalu oruzja protiv virusa SARS CoV 2 , imamo bezbjednu I efikasnu vakcinu", istakla je Brajović.

On smatra da nije trenutak da se upire prstom I trazi dezurni krivac.

"Odluka da se vakcinisemo, nosimo masku kada je to potrebno, praktikujemo distancu I higijenu ruku je pametan izbor s kojim mozemo preokrenuti trend obolijevanja I umiranja. To su anti “lock down” mjere koje nemaju alternativu", poručila je Brajović.


Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.