Damajnović: Ima li CANU stav povodom ustoličenja vladike Joanikija?
Aleksandar Damjanović, Foto: CKM

Damajnović: Ima li CANU stav povodom ustoličenja vladike Joanikija?

Ustoličenje vladike Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića koje je planirano 5. septembra na Cetinju je događaj koji je podijelio Crnu Goru o kojem nažalost Crnogorska akademija nauka i umjetnosti nema stav, saopštio je danas Aleksandar Damjanović predsjednik Crnogorske kulturne mreže.

"Ni sama činjenica da pomenuti događaj u koliko se desi na tronu Svetog Petra Cetinjskog će ukaljati obraz Crnoj Gori za akademike iz ove institucije nije bio povod da se probude iz dubokok sna u kojem su odavno utonuli. Ovakav gest ove naučne institucije nije ništa novo jer im ovo nije prvi put da ostaju nijemi za pitanja koja su od velikog značaja za obraz države kojoj nažalost ne služe", kazao je Damjanović

Lično nije kako ističe začuđen ovim za njegasramnim gestom akademika iz CANU jer je po svemu sudeći većem broju njih mjerilo patriotizma prema državi mjesečna apanaža koju od nje dobijaju.

"Izgleda da je akademicima “korito prelilo” pa ih nijedan povod koji je vezan za  Crnu Goru ne može podstaći da izneseći svoj stav i podignu glas. Svima nam je jasno da ova “naučna” institucija odavno nije crnogorska i da ona nikome ne služi osim njenim članovima da organizuju uzaludne besjede od prvog do prvog u mjesecu čekajući mjesečne apanaže", dodao je on.

Jubilej poručuje 50. godina od osnivanja CANU "treba da bude povod da se ova sramna institucija  ugasi i da se organizuje javno spaljivanje djela koja su ona i njeni akademici objavili".

"Ispostavilo se da je ulaganje vlade  u ovu naučnu instituciju imalo isti efekat kao kada se  novac ulaže u poker aparat krajnji rezultat je siguran gubitak. Na kraju završiću sa narodnim izrekom koja se koristi kad  je ono što čujemo ili gledamo jadno “ da nije smiješno bilo bi tužno”, zaključio je Damjanović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.