Savjeti za bezbjednost hrane u ljetnjim mjesecima
Foto: Ilustracija

Savjeti za bezbjednost hrane u ljetnjim mjesecima

Ljeto je za mnoge dugo očekivano vrijeme za uživanja u toplim danima. Istovremeno, to je period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije.

Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.

Nekoliko savjeta Gradskog zavoda za javno zdravlje o mjerama u radu sa hranom i higijeni uopšte mogu doprinijeti da se očuva bezbjednost namirnica i da ljetnji dani bezbrižnije teku.

Obratite pažnju na hranu od momenta kupovine u pogledu organoleptičkih svojstava namirnice – izgled, miris i ukus, datuma proizvodnje i naravno roka trajanja. Ukoliko postoji i najmanja sumnja u pogledu bezbjednosti namirnice, ne koristite je.

Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom:

– adekvatna termička obrada

– uslovi čuvanja izvan „opasne zone“

– separacija – čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane

– higijenska manipulacija hranom „od prodavnice do trpeze“.

Čuvanje hrane

Hranu čuvajte u bezbjednom temperaturnom opsegu ispod pet stepeni Celzijusa i iznad 60 stepeni Celzijusa.

Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbjeći, potrebno je da vrijeme ostavljanja hrane na sobnoj temperaturi bude što kraće, odnosno, u uslovima visokih spoljnih temperatura, iznad 30 stepeni Celzijusa, maksimalno jedan sat.

Ukoliko planirate izlete sa konzumiranjem hrane, obezbijedite uslove – rashladne uređaje sa dovoljnim brojem patrona leda.

Ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava, a to može da utiče na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane.

Ovo je posebno značajno kod čuvanja lako kvarljivih namirnica, poput kolača, torti, mlijeka i miječnih proizvoda, jaja i drugih namirnica sklonih kvarenju. Nikada ne ostavljajte rashladne uređaje otvorenim.

Ako kupujete na pijacama, mlijeko i mliječne proizvode, kao i druge lako kvarljive namirnice, poput jaja, mesa, kolača i torti,  kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim uređajima – nikako na tezgama.

Pranje namirnica

Temeljno operite namirnice higijenski ispravnom vodom, posebno one koje se u ishrani koriste u sirovom stanju.

Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodijeti raznovrsnosti boja i ukusa, svježe voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti, ukoliko se oljušteno uobičajeno koriste.

Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, je potrebno detaljno prati i očistiti, ukljanjanjem spoljašnjih listova, a zatim prati svaki list posebno, kao u slučaju zelene salate, odnosno, prije i nakon sjeckanja, na primjer kupusa.

Uvijek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine u manipulaciji hranom. Koristite odvojeni pribor, posuđe ili radne površine, ili ih prethodno operite odgovarajućim hemijskim sredstvom, u manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.

Higijena ruku

Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku.

Neophodno je pravilno i dosljedno sprovoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimum 20 sekundi, u svim navedenim situacijama:

Prije, tokom i nakon završetka manipulacije hranom, prije konzumiranja hrane, nakon upotrebe toaleta, dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom, nakon kašljanja i kijanja i nakon kontakta sa životinjama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.