Zaštita Fajzer i Astrazeneka vakcina opada protiv delta soja u roku od 3 mjeseca
Ilustracija

Zaštita Fajzer i Astrazeneka vakcina opada protiv delta soja u roku od 3 mjeseca

Zdravstvena studija u Velikoj Britaniji pokazala je da zaštita koju pružaju vakcine "Fajzera" i "AstraZeneke" opada protiv dominantnog delta soja virusa korona u roku od tri mjeseca.

Utvrđeno je da oni koji se zaraze nakon što su primili dijve doze mogu da predstavljaju veći rizik po ostale ljude u odnosu na prethodne varijante virusa korona.

Studija Univerziteta Oksford, zasnovana na više od tri miliona uzoraka uzetih iz nosa i grla širom Britanije, pokazala je da 90 dana nakon druge doze "Fajzerove“ ili "AstraZenekine“ vakcine njihova efikasnost u sprječavanju infekcije opada na 75 odsto, odnosno 61 odsto.

U periodu od dvije sedmice nakon druge doze, ti procenti iznose 85 odsto i 68 odsto. Pad efikasnosti je izraženiji kod lica starih 35 godina i više, nego kod mlađih.

"Obije ove vakcine u dvije doze i dalje su veoma dobre protiv delte. Kada počnete sa veoma, veoma visokim nivoom, pred vama je dug put“, izjavila je Sara Voker, profesor medicinske statistike na Oksfordu i vođa istraživanja za "Fajzerovu“ vakcinu.

Naučnici nisu mogli da prognoziraju koliko će zaštita vremenom dodatno slabiti, ali sugerišu da će se efikasnost dvije proučavane vakcine izjednačiti u roku od četiri do pet mjeseci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.