U Herceg Novom boravi oko 34 hiljade turista, turistički promet manji u odnosu na broj gostiju
Foto: Mediabiro

U Herceg Novom boravi oko 34 hiljade turista, turistički promet manji u odnosu na broj gostiju

U Herceg Novom trenutno boravi oko 34 hiljade registrovanih turista ali je ostvaren manji turistički promet u odnosu na ukupan broj gostiju, rekao je za agenciju Mediabiro predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Najviše gostiju je iz regiona, iz Poljske , Mađarske, djelimično iz Rusije, Ukrajine, Njemačke, Austrije.

Ipak, ljetnja turistička sezona prevazišla je sva ona očekivanja koja su projektovana u februaru i martu.

“Tada smo govorili da bismo bili zadovoljni kada bi sezona bila na nekih 50 odsto od 2019. a sada smo na nivou od oko 95 odsto. Po podacima koje dobijamo od Vodovoda i komunalnog preduzeća, potrošnja je veća nego 2019.”, rekao je Katić.

Kaže da očekuje i da će do kraja avgusta biti pozitivan trend iz 2019.

Prema podacima koje imaju od hotelijera, smještajne jedinice su izdate do oktobra.

“Nadam se da će se ljetnja turistička sezona produžiti jer su sve lokane samouprave na primorju teško funkcionisale u prethodnom periodu”, kazao je Katić.

Potrošnja je, kaže, manja u odnosu na 2019. godinu zbog strukture gostiju.

“Manje je gostiju iz Rusije i Skandinavskih zemalja, a bili su naši tradicionalni gosti. Smanjena je platežna moć turista tako da imamo 20 odsto manji turistički promet nego 2019. a u odnosu na broj gostiju”, pojašnjava Katić.

Oni se , kaže, već pripremaju za narednu turističku sezonu a radi se i dosta projekata za infrastrukturu.

Hotelijeri su prezadovoljni tokom ljetnje turističke sezone a neki od njih smatraju da će ovo biti rekordna godina.

Vlasnik hotelske grupacije Carine Iberostar Čedo Popović kazao je agenciji Mediabirp da je sve mnogo bolje nego što su očekivali.

“Nijesmo mislili da ćemo otvoriti sva tri hotela, ali na današnji dan svaki hotel je maksimalno popunjen. Popunjenost je veća nego 2019. I ovih dana imamo over booking”, kaže Popović.

Najviše je gostiju iz Ukrajine, Kazahstabna i okruženja.

“Najmanje 50 odsto gostiju je iz okruženja, što nikada nije bio slučaj. krenuli smo sa dosta nižim cijenama. Što se tiče vanpansionske potrošnje ona je manja nego prethodnih godina jer je drugačija klijentela”, objašnjava Popović.

Direktorica hotela Lazure, Stanka Karažija, kaže da su u tom hotelu imali manevarskog prostora i da malo podignu cijene zbog velike potražnje ali da su dodali neke nove ponude za goste.

Ona smatra da će, kako sada stvari stoje, ovo biti rekordna godina.

“Posjećenost horela je na oko 95 odsto u odnosu na 2019. Ako govorimo o konkretnim prihodima – oni su bolji u odnosu na 2019.”, rekla je Karažija.

I direktor hotela Play u Igalu Radovan Ralević kaže da je ovo jedna jako korektna sezona.

“Odziv je za 20 odsto manji u odnosu na 2019. ali ipak smo zadovoljni”, kaže Ralević i dodaje da je najviše gostiju iz regiona.

Hotel Play, zbog smanjene platežne moći gostiju usljed koronakrize, napravio je dosta promo paketa i akcija za boravaku ovom hotelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.