Epl da plati 300 miliona dolara zbog kršenja prava u korišćenju patenata
Ilustracija

Epl da plati 300 miliona dolara zbog kršenja prava u korišćenju patenata

Apple će morati da plati 300 miliona dolara zbog kršenja LTE patenata, patenata koji omogućavaju 4G tehnologiju prenosa podataka na svojim iPhone i iPad uređajima. Međutim, s obzirom na tromjesečni prihod kompanije koji se mjeri u desetina milijardi, ta kazna ih neće mnogo zaboljeti.

Prema izvještaju Bloomberga, proizvođač iPhone-a će morati da plati kompaniji PanOptis Patent Management-u i njegovim kompanijama Optis Cellular i Unwired Planet zbog korišćenja njihove patentirane bežične tehnologije u svojim uređajima. Prošlog ljeta, Apple je zbog tog slučaja dobio kaznu od 500 miliona dolara. Međutim, taj iznos je smanjen u ponovljenom suđenju.

Kao što je The Register primijetio, bežični patenti su prvobitno pripadali LG-u, Samsung-u i Panasonic-u, a kasnije ih je kupio Optis.

Apple na meti kritika sopstvenih radnika.

Apple je za The Verge saopštio da je razočaran ishodom slučaja i planira žalbu na presudu: "Optis ne proizvodi proizvode i jedini posao mu je da tuži kompanije koristeći patente koje prikupi. Nastavićemo da se branimo od njihovih pokušaja da izvuku nerazumne svote novca za patente koje steknu", stoji u dijelu saopštenja kompanije.

To znači da slučaj još nije okončan i postoji mogućnost da vidimo novi novčani iznos nakon žalbe. Čak i ako kazna ostane nepromjenjena, Apple neće zbog toga ni trepnuti, jer je kompanija u prošlom tromesečju zaradila 81,6 milijardi dolara prihoda. S obzirom na to, 300 miliona dolara je džeparac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.