Veljović saslušan u VDT
Veselin Veljović

Po hitnom postupku

Veljović saslušan u VDT

Bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović saslušan je danas u Višem državnom tužilaštvu, koje je preuzelo predmet izviđaja od Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), koje je juče ispitivalo da li je počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Veljovića je po hitnom postupku ispitala viša tužiteljka Maja Jovanović, kojoj je dodijeljenjen predmet, nakon što su juče ODT Podgorica i tužiteljka Biljana Medenica od njih tražili mišljenje da li je to posao za tužioce iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Dugogodišnji prvi čovjek policije u autorskom tekstu objavljenom u nedjelju u Pobjedi navodi da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u nedjelju veče saopšteno je da je v.d. VDT-a Dražen Burić zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Zbog Veljovićevog teksta reagovali su gotovo svi predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić, koji su ocijenili da savjetnik Mila Đukanovića u tekstu poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsjednika države, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbjednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Veljović je u izjavi "Vijestima" rekao da je njegov tekst potpuno jasan, a “svako ima pravo da ga tumači na svoj način”.

Premijer je ocijenio da Veljović ne koristi slobodu govora i javnog okupljanja, nego ih zloupotrebljava i otvoreno se miješa u rad policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.