Stoltenberg: NATO je uznemiren ofanzivom talibana
Foto: Beta/AP

Stoltenberg: NATO je uznemiren ofanzivom talibana

Generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg rekao je danas da je Alijansa uznemirena ofanzivom talibana u Avganistanu i upozorio pobunjenike da ih Zapad neće smatrati legitimnim ako silom zauzmu zemlju.

Stoltenberg je rekao novinarima poslije sastanka sa ambasadorima NATO-a da su "saveznici duboko zabrinuti zbog velikog nasilja uslijed ofanzive talibana, uključujući napade na civile, ciljana ubistva i izvještaje o drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava".

On kaže da "talibani moraju da shvate da ih međunarodna zajednica neće priznati ako zemlju zauzmu silom", te da je NATO "posvećen političkom rješenju sukoba".

Talibani su ohrabreni odlukom Bajdenove administracije ranije ove godine da povuče američke trupe i da završi misiju NATO za obuku u Avganistanu.

Većina vojnika NATO -a već je otišla, a preostali dio treba da se povuče do 31. avugusta, prenosi Beta.

Stoltenberg je rekao da cilj NATO "ostaje da podrži avganistansku vladu i snage bezbjednosti što je više moguće."

Nekoliko država, uključujući SAD evakuišu osoblje iz svojih ambasada u Kabulu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.