Sjeverna Makedonija nabavlja čitače otisaka prstiju za izbore
Ilustracija

Sjeverna Makedonija nabavlja čitače otisaka prstiju za izbore

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije potpisala je ugovor za nabavku terminala za čitanje otiska prsta, koji će biti korišćeni na izborima, izjavio je predsjednik te komisije Aleksandar Daštevski.

On je u intervjuu za državnu agenciju MIA rekao da će se njemačka kompanija „Dermalog“, koja treba da nabavi terminale, brinuti i o njihovom održavanju u naredne četiri godine, odnosno naredna četiri izborna ciklusa.

Terminali, druga oprema i održavanje „finger print“ terminala će, prema riječima Daštevskog, državu koštati oko 11 miliona eura, piše Beta.

Prvih 250 terminala za čitanje otisaka prstiju, koji će prvi put biti upotrebljeni na lokalnim izborima 17. oktobra, dodao je, u Sjevernu Makedoniju treba da stignu 25. avgusta.

Njemačka kompanija će nabaviti i održavati te terminale na predstojećim lokalnim izborima, zatim na predsjedničkim, parlmentarnim i na narednim lokalnim izborima, rekao je Daštevski.

Parlament Sjeverne Makedonije je početkom aprila ove godine usvojio izmjene Izbornog zakona koji je omogućio glasanje uz otisak prsta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.