Požar
Foto: Tanjug

Požar "Diksi" nastavlja da hara Kalifornijom, vatrogasci kontrolišu 30 odsto vatrene stihije

Veliki požar Diksi koji je skoro mjesec dana aktivan na sjeveru Kalifornije uništio je još 550 kuća, izjavili su zvaničnici.

Požar Diksi izbio je 14. jula u planinama Sijera Nevada na oko 260 kilometara od Sakramenta i drugi je po veličini u istoriji Kalifornije. Vatrogasne ekipe do sada su uspjele  da savladaju samo 30 odsto požara.

U narednim danima temperatura će preći 37,8 stepeni Celzijusovih jer je sjevorozapad Pacifika zahvatio, kako meteorolozi navode, sistem visokog vazdušnog pritiska pod nazivom vrela kula.

"Visoki pritisak i dalje raste iznad područja gdje su predviđene oluje praćene grmljavinom“, navodi se u saopštenju Meteorološke službe.

Meteorolozi upozoravaju da oluje praćene grmljavinom mogu da izazovu nove požare u šumama i niskom rastinju uslijed višegodišnje suše širom sjevera Kalifornije.

Požar je uništio više od 500.000 hektara, povređena su dva vatrogasca i civil.

U stihiji je uništeno više od 1.000 kuća uz više stotina drugih objekata. Požar je potpuno uništio rudarski gradić Grinvil.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.