Ove namirnice ubrzavaju metabolizam
ilustracija, foto:Shutterstock

Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Metabolizam je proces pri kom naš organizam pretvara hranu koju unesemo u tijelo u energiju. Dobar metabolizma pomaže u održavanju zdrave težine, a osobe koje imaju spor metabolizam sklone su taloženju kilograma, umoru i suvoj koži.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na rad metabolizma i brzinu pretvaranja hrane u energiju, a na neke od njih, poput genetike, ne možemo da utičemo.  Ali, na metabolizam može da utiče i hrana koju jedemo.

Nutricionisa Laura Burak navela je pet popularnih namirnica koje ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju.

Jaja

Za ubrzavanje metabolizma ključno je unositi dovoljno proteina. Jaja su sjajan izvor proteina, a imaju malo masnoća i kalorija. Burak navodi da ova hrana bogata proteinima znatno ubrzava naš metabolizam zbog tzv. termičkog efekta.

“Jaja traže više energije iz tijela kako bi se probavila, što se takođe naziva većim termičkim efektom (TEF) hrane, a to dovodi do ubrzavanja metabolizma”, objašnjava Burak.

Vaše tijelo će koristiti više energije kako bi probavilo jaja, ali ćete se uz to osjećati i manje gladni kasnije. Nutricionista dodaje da su jaja odlična namirnica i zbog toga što ćete se duže  osjećati sitima.

Avokado

Avokado je možda jedna od najukusnijih i najraznovrsnijih superhrana na planeti.

“Avokado vas održava sitima, a prepuni su vitamina, minerala, vlakana i masnoća zdravih za srce”, kaže Burak za Eat This, Not That.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nutrition Journal“, avokado snižava metabolički sindrom kod odraslih, što je skup stanja poput visokog šećera u krvi, viška tjelesne masti i povišenog šećera u krvi koji povećavaju šanse za razvoj srčanih bolesti.

Sjemenke i orašasti plodovi

Sjemenke i orašasti plodovi su zdrave namirnice i odličan izbor ako želite nešto da pojedete na brzinu, a odlične su i za rad metabolizma.

Ove namirnice stabilizuju nivo šećera u krvi i drže vas sitim između obroka, a takođe su bogate makro ugljenim hidratima, proteinima i masnoćama, ističe Burak.

Začinjena hrana

Začini su poznati po tome što su odličan način za ubrzavanje metabolizma.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu „British Journal of Nutrition“, začini poput đumbira, crnog bibera, senfa i rena dokazano povećavaju stopu metabolizma u mirovanju.

“Neka istraživanja takođe pokazuju da začinjena hrana poput ljutog sosa može privremeno da poveća vašu stopu metabolizma zbog kapsaicina, hemikalije koja se nalazi u čili papričicama”, kaže Burak.

Voda

Iako voda tehnički nije hrana, ona je jedna od glavnih komponenti koje ubrzavaju metabolizam. Ne samo da pomaže da se osjećate siti nego pomaže i u radu metabolizma, probavi hrane, apsorpciji hrane i u redovnom pražnjenju crijeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.