Etna
Foto: Tanjug/AP

Etna "porasla" nekoliko metara

Pojačana aktivnost vulkana Etne doprinijela je tome da je vulkan "porastao" nekoliko metara, pa je danas visok 3.357 metara, objavio je italijanski Institut za vulkanologiju.

Podatak o nadmorskoj visini od 3.357 metara, s greškom od plus ili minus tri metra, dobijen je zahvaljujući satelitskim snimcima.

"Aktivnost Etne tokom ove godine rezultirala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiri kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije vulkana", navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Zahvaljujući analizi satelitskih snimaka, naučnici INGV-a su zaključili da je jugoistočni krater sada pretekao svog "velikog brata" na sjeveroistoku, koji je poslijednjih četrdesetak godina bio najviši vrh poznatog vulkana, pišu Nezavisne.

Vrh vulkana od 1980. nalazio se na sjeveroistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u septembru 1980. i februaru 1981. godine dosegao maksimalnu visinu od 3.350 metara.

Etna je tada izgubila nekoliko metara zbog klizišta na rubovima kratera te se 2018. godine "smanjila" na 3.326 metara.

S površinom od 1.250 kilometara kvadratnih, Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi, a česte erupcije traju posljednjih 500.000 godina.

Etna od februara izbacuje pepeo i dim ugrožavajući okolna sela. Vlasti Sicilije procjenjuju da je oko 300.000 metričkih tona pepela do sada očišćeno.

Pepeo iz kratera oštećuje usjeve, prlja ulice i usporava posjetioce i turiste.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.