Zašto djeca lažu roditelje?
Ilustracija

Laž se koristi za izbjegavanje posledica

Zašto djeca lažu roditelje?

Laganje je normalna faza za većinu djece. Mališani najčešće lažu kako bi pokušali riješiti problem. Međutim, koliko god to bezazleno bilo, roditelji toga moraju biti svjesni. Laž se koristi za izbjegavanje posledica, a ne za suočavanje s njima.

Posao roditelja je naučiti djecu kako rješavati probleme na konstruktivniji način, piše Avaz.

Djeca lažu da bi izbjegla probleme

Možda je dijete prekršilo neko pravilo ili nije napravilo nešto što je trebalo. Ako dijete nema drugi izlaz, umjesto da trpi posledice, laže kako bi izbjeglo nevolju. Ponekad je to jedini način na koji zna riješiti problem, a iako je laganje neispravno, označava vještinu preživljavanja.

Kako bi privukli pažnju

Kad je dijete malo, laži su sitne. Tada takvo ponašanje može biti samo njegov način privlačenja pažnje. Mlađa djeca takođe izmišljaju priče tokom maštovite igre. U tom slučaju razvijaju maštu i pokušavaju razumjeti svijet oko sebe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.