Milion i 450 hiljada za trafostanicu “Kličevo”
Foto: CEDIS

Milion i 450 hiljada za trafostanicu “Kličevo”

CEDIS privodi kraju million i 450 hiljada eura vrijedne radove na zamjeni 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV “Kličevo”.

Kako su saopštili iz te kompanije završetak ovog projekta znači direktno poboljšanje stabilnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko osam hiljada korisnika na području starog dijela Nikšića, kao i za naselja: Kličevo, Straševina, Vrtac i Kočani.

"Prethodno postrojenje izgrađeno je prije četiri decenije, zbog čega je ovaj Projekat od izuzetne važnosti za kvalitet napajanja značajnog dijela nikšićkog konzuma, a predstavlja i nezaobilazan infrastrukturni preduslov za širenje mreže i priključenje novih korisnika.  Nakon završetka radova biće omogućeno korišćenje pune snage transformatora 110/10 kV koji sa prinudnim hlađenjem imaju naznačenu snagu 31,5 MVA, što do sada nije bilo moguće zbog ograničenja struje na starom sistemu sabirnica", pojasnili su iz CESID-a i dodali da su trenutno aktuelni završni građevinski radovi.

tsklicevo1

Foto: CEDIS

Preostaje uklapanje u 10 kV mrežu i povezivanje energetskih transformatora na 10 kV stranu, što će CEDIS izvoditi uz koordinaciju sa CGES-om.

Aktuelne završne aktivnosti na Projektu pojašnjavaju neće uticati na stabilnost u napajanju električnom energijom nikšićkog konzuma.

Projektom je definisana ugradnja vazduhom izolovane 10 kV opreme proizvođača Siemens, dok je izvođač radova kompanija BB Solar DOO iz Podgorice.

"CEDIS na nivou primarne mreže realizuje projekte izgradnje trafostanica 35/10kV “Velje Brdo” i “Duklo”, kao i rekonstrukciju 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV “Centar”. Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko pet miliona eura. Paralelno se privodi kraju druga godina projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona eura. U pripremi je i višemilionski projekat implementacije SCADA sistema za daljinski nadzor i upravljanje distributivnom mrežom, kao i III proširena faza Projekta ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.