Anđušić: Vlada nema kapacitet i znanje da sanira katastrofalno stanje do kojeg je dovela u sektoru poljoprivrede
Mihailo Anđušić, Foto: DPS

Anđušić: Vlada nema kapacitet i znanje da sanira katastrofalno stanje do kojeg je dovela u sektoru poljoprivrede

“Crnogorski poljoprivrednici, kroz različite faze razvoja, suočavali su se sa mnogim izazovima, ali nikada nijesu bili poniženi i prepušteni samima sebi, kao što je to slučaj u posljednjih, nešto manje od godinu dana”, rekao je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić.

Usljed kako navodi frapantne neodgovornosti Vlade i zakašnjelog usvajanja Agrobudžeta, hiljade poljoprivrednika širom Crne Gore dovedeno je na rub egzistencije.

On je istakao da izostankom uobičajenih mjera podrške u vidu subvencija i premija, gotovo nijedan sektor poljoprivrede nije bio u prilici da na valjan način ili uopšte planira svoju sjetvu, proizvodni ili neki drugi proces privrjeđivanja.

“Lošim potezima, bez pravog plana i programa, sa Agrobudžetom usvojenim praktično na kraju sezone, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su gotovo uništili sve naslijeđeno i sektor poljoprivrede srozali na najniži nivo”, saopštio je Anđušić.

Takođe, konstatovao je da odsustvo bilo kakve strategije i znanja, uslovilo je to da resorno ministarstvo luta po svim pitanjima i nakon usvojenog Agrobudžeta, te stoga, kako je istakao poljoprivredni proizvođači sami su prepušteni borbi na tržištu u jednom delikatnom momentu, gdje cijene sredstava za rad, stočne hrane i opreme vrtoglavo rastu.

Anđušić je mišljenja da pravu sliku dezorjentisane politike i poražavajućeg odnosa Vlade prema poljoprivrednicima sa jedne strane i odgovornog odnosa i agilnosti sa druge strane, predstavlja potez paketa pomoći poljoprivrednicima od strane Glavnog grada sa oko 145.000 eura. Prema njegovim riječima na taj način direktno je potpomognut veliki broj stočara i dijelom je ublažena katastrofalna situacija u kojoj su se oni nalazili.

“Za regulisanje ovako katastrofalnog stanja u sektoru poljoprivrede biće potrebni veliki napori i znanje u narednom periodu, a takve kapacitete ovakva Vlada evidentno ne posjeduje", zaključio je Mihailo Anđušić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.