PEN osudio prijetnje na Vuksanovića i Zekovića: Nadležni da preuzmu odgovornost za sve opasniju društvenu situaciju
Vuksanović

PEN osudio prijetnje na Vuksanovića i Zekovića: Nadležni da preuzmu odgovornost za sve opasniju društvenu situaciju

Crnogorski PEN centar najoštrije je osudio prijetnje upućene piscu i političaru Adrijanu Vuksanoviću i građanskome aktivisti Aleksandru Saši Zekoviću te poziva državne organe da procesuiraju autore gnusnih prijetnji.

Kako navode, u proteklih nešto manje od godinu dana, otkako su se desile političke promjene u Crnoj Gori, javni prostor je kontaminiran civilizacijski neprihvatljivim sadržajima preko kojih se promoviše govor mržnje, šovinizam, kulturrasizam, a na meti progonitelja nalaze se pripadnici manjinskih naroda te zagovornici građanskoga društva i vrijednosti multikulturalizma i sekularizma.

"Ogavne prijetnje upućene Adrijanu Vuksanoviću – objavljene u komentarima na skarednome portalu In4S, čiji je jedan od osnivača aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore – u kojima se targetira ne samo on već i cijeli hrvatski narod u Crnoj Gori, uz poruku da je „sve Hrvate trebalo pobiti i proćerati“, morbidna su poruka da je ideologija fašizma ne samo živa danas u Crnoj Gori, već da je promovišu mediji i strukture bliske vlasti. U istome je duhu i tekst popa Crkve Srbije Miajla Backovića „Fašističko lice pokatoličenog Bokelja“ u kojem je na najprizemniji huškački način izvrijeđan ne samo Vuksanović, nego i cijela hrvatska nacionalna zajednica u Boki, koju Backović označava kao „pokatoličenu braću“, pripisujući Vuksanoviću mržnju i fašizam, iako je očito da su mržnja i fašizam koje pop Backović baštini i dosljedno promoviše bili motiv za opasnu kampanju prijetnji upućenih bokeljskim Hrvatima. S obzirom na moć i uticaj Crkve Srbije u savremenim društveno-političkim tokovima u Crnoj Gori, jasno je da nije riječ o izolovanoj harangi, već još jednom u nizu primjera da crnogorsko društvo ubrzano klizi u klerofašizam i civilizacijsko posrnuće", navodi se u saopštenju PENa.

Na meti napada krugova bliskih vlasti našao se podsjetili su i građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

"Osoba koja se predstavlja kao novinar na podgoričkoj Televiziji A1 te kao jedan od funkcionera vladajuće Nove srpske demokratije javno je pozvala ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina da uhapse aktivistu za ljudska prava Aleksandra Sašu Zekovića samo zato što je crnogorske zvaničnike i vladajuće partije pozvao da ne budu jednostrani i da ne afirmišu dalje postojanje dva različita i suprotstavljena narativa o „Oluji“ jer se na taj način obesmišljava i onemogućava suočavanje s prošlošću, prihvatanje svih civilnih žrtava i pomirenje u regionu. Zbog takvog poziva, više građana je otvoreno najavilo fizičko nasilje prema Zekoviću a objavljeno je više stotina komentara koji prevazilaze slobodu govora i predstavljaju govor mržnje i po svojoj sadržini su protivzakoniti pa kao takvi nijesu ni smjeli biti objavljeni. Prijetnje koje su Zekoviću upućene zbog javno iznesenih stavova, pozivi da se privede i uhapsi, kontinuitet su politike zastrašivanja neistomišljenika i ućutkivanja građanskih aktivista koji ukazuju na sve opasne devijacije aktuelne vlasti", upozoravaju iz PENa.  

Pozivaju sve nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima jer će, dodaju, morati preuzeti odgovornost za novonastalu sve opasniju društvenu situaciju u Crnoj Gori.

"Kako naši dosadašnji pozivi nijesu dali vidne rezultate, nastavićemo da svim legitimnim sredstvima skrećemo pažnju na ovakve pojave i obavještavamo relevantne međunarodne adrese o širenju govora mržnje i ugrožavanju individualnih i kolektivnih prava u Crnoj Gori", zaključuju iz PENa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.