Prvi stanari Doma za stare u Podgorici se useljavaju na jesen
Dom za stare Podgorica

Prvi stanari Doma za stare u Podgorici se useljavaju na jesen

Vrata Doma za stare na Starom aerodromu biće otvorena za korisnike na jesen. Svi radovi su završeni, objekat je djelimično opremljen. Preostalo je testiranje instalacija i uređaja, nabavka medicinske opreme, a potom dobijanje licence za rad.

Izgradnja Doma starih "Podgorica" počela je u drugoj polovini 2017. godine.

"U pitanju je jedna od najznačajnijih investicija socijalne zaštite u Crnoj Gori, a ukupna vrijednost projekta je oko 12 miliona. Predviđeni rok za završetak radova bila je sredina 2020. godine. Već početkom prošle godine građevinski radovi su ulazili u završnicu, što je značajno odgođeno usljed situacije koja nas je zadesila, a to je pojava virusa kovid-19. Vjerujemo da će vrata Doma za prve korisnike biti otvorena tokom ove jeseni", kazala je direktorica Doma starih ,,Podgorica“ Jelena Šofranac.

Kako navodi, svi radovi u Domu su završeni.

"Objekat je djelimično opremljen, a ono što nas očekuje je probni rad trafostanice koji će omogućiti testiranje svih instalacija i uređaja u Domu. Nakon toga slijedi nabavka medicinske i druge opreme potrebne za svakodnevnu brigu i njegu o našim budućim korisnicima, kao i dobijanje licence za rad. Dok čekamo da se steknu uslovi za ulazak u Dom, intenzivno radimo na pripremi procedura koje su potrebne za licenciranje, kao i uvođenje ISO i HACCP standarda kvaliteta", poručuje direktorica Doma.

Sve prostorije Doma su opremljene osnovnim elementima. Sobe imaju obezbijeđen namještaj – krevete, antidekubitalne dušeke, plakare, fiokare, TV uređaj.

"Sve zajedničke prostorije su takođe opremljene – dnevni boravak, trpezarije, multimedijalna sala, biblioteka... Do samog otvaranja neophodna je nabavka medicinske opreme, opreme za fizioterapiju, kao i dodatnog namještaja koji će omogućiti što udobniji boravak kako korisnika, tako i zaposlenih u Domu", navela je Šofranac.

Zaposleni

U Domu je trenutno 37 zaposlenih.

"Broj zaposlenih će se vremenom povećati sa povećanjem broja korisnika. Na puni kapacitet Doma predviđeni broj zaposlenih je 142. Najveći broj zaposlenih čini medicinsko osoblje koje će raditi po smjenama i biti na raspolaganju svim korisnicima tokom dana i noći. Pored ljekara, medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta, tu su njegovateljice, zatim, zaposleni u Službi za socijalni rad koji će pružati psiho-socijalnu podršku kroz različite individualne i grupne aktivnosti, kao i radno- okupacionu terapiju", kaže sagovornica Pobjede.

Kuhinjska služba će, ističe ona, voditi računa o kvalitetnoj ishrani svih korisnika i posebnim zahtjevima usklađenim sa njihovim zdravstvenim stanjem.

"Služba održavanja će voditi računa o ispravnosti svih uređaja, sistema, instalacija, kao i o higijeni Doma. Imamo i Službu za opšte i pravne poslove, kao i Službu za finansijsko-računovodstvene poslove", kaže Šofranac.

Kapaciteti

Dom će moći da prime ukupno 274 korisnika. Raspolaže sa 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, pet četvorokrevetnih soba i 12 apartmana koji su predviđeni za boravak dvije osobe.

"Korisnici će biti raspoređeni po odjeljenjima u odnosu na njihovo zdravstveno stanje. Na prizemlju se nalazi odjeljenje demencije koje može da primi 20 korisnika. Zatim, odjeljenje privremenog boravka koje takođe prima 20 korisnika. Na prvom spratu se nalazi palijativna njega gdje ćemo zbrinuti 77 korisnika. Na drugom spratu je odjeljenje psiho-gerijatrije gdje će biti 78 korisnika, dok je poslednji sprat predviđen za očuvane, pokretne korisnike, odnosno, odjeljenje gerijatrije koje će moći da primi 79 korisnika", ističe Šofranac.

Kako ističe, već ima zainteresovanih građana za smještaj u Domu.

"Svakodnevno primamo pozive zainteresovanih koji se raspituju kada će Dom biti otvoren i što je potrebno od dokumentacije za prijavu. Vjerujemo da će interesovanje biti veće kada se Dom zvanično otvori i kada građani budu imali mogućnost da putem medija i našeg sajta vide kakvi su uslovi boravka", zaključuje direktorica Doma starih ,,Podgorica“.

Cijena boravka za siromašne od 300 do 450 eura

Cijena boravka za siromašne korisnike u Domu starih biće od 350 do 450 eura. Za njih će država obezbijediti dio nedostajućih sredstava. Za druge, cijena će zavisiti od vrste medicinskih usluga i zdravstvenog stanja pacijenata.

"Za korisnike čija primanja nijesu dovoljna za pokrivanje troškova smještaja, kao i one koji nemaju imovinu sa kojom bi učestvovali u plaćanju, država obezbjeđuje nedostajući dio iznosa. Ovi korisnici pravo na uslugu ostvaruju putem nadležnih centara za socijalni rad, a u tom slučaju cijena za pokretne korisnike iznosi 300 eura, dok je za nepokretne i one koji imaju demenciju 450 eura", kaže Šofranac.

Za ostale korisnike, cijena će zavisiti od više faktora.

"Korisnici čija su primanja veća, odnosno, dovoljna za pokrivanje cjelokupnih troškova smještaja, potpisivaće direktno ugovor sa Domom, a cijena će zavisiti od njihovog zdravstvenog stanja i posebnih zahtjeva (jednokrevetna, dvokrevetna soba ili apartman)", kazala je Šofranac.

Detaljnije o cijeni smještaja svi zainteresovani se mogu informisati putem mejla [email protected].

Dokumentacija koja je potrebna za prijem u Dom

Za prijem korisnika u Dom za stare potrebno je više dokumenata.

"Potreban je zahtjev za smještaj, saglasnost osobe da želi da bude smještena u domu, dokument identifikacije na uvid, novi nalaz neuropsihijatra (da nije stariji od šest mjeseci) sa naznakom da je korisnik sposoban za kolektivni život. Takođe, potreban je novi nalaz interniste, stara medicinska dokumentacija, izvod iz banke o primanjima korisnika ili analitička kartica Fonda PIO sa primanjima i obustavama, kao i potvrda izabranog ljekara da ne boluje od zaraznih bolesti. Ukoliko korisnik dolazi direktno u dom sa bolničkog liječenja, neophodan je negativan test na klostridijum, a ukoliko se korisnik smješta posredstvom ugovora, potrebna je izjava garanta ugovora da će plaćati troškove smještaja za korisnika i njegova lična karta na uvid", navodi direktorica Jelena Šofranac.

Ona preporučuje korisnicima da sa prikupljanjem medicinske dokumentacije počnu nakon što saopšte datum otvaranja Doma.

"U svakom slučaju svi zainteresovani mogu poslati mejl sa pitanjima na adresu: [email protected]", poručuje Šofranac.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.