Američki obavještajci imaju tajne podatke iz Kine, koje će otkriti porijeklo korone
ilustracija

Genetski podaci

Američki obavještajci imaju tajne podatke iz Kine, koje će otkriti porijeklo korone

Američke obavještajne službe u posjedu su velike količine genetskih podataka koji bi mogli biti ključ misterija o porijeklu koronavirusa, objavio je CNN. Službe sada detaljno istražuju te podatke, ali prvo ih moraju dešifrovati.

Taj veliki katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriji u kineskom Vuhanu (Wuhan), gradu iz kojeg se koronavirus krenuo širiti svijetom, potvrdilo je CNN-u više izvora. Dio američkih službenika vjeruje da je koronavirus krenuo upravo iz te laboratorije.

Još uvijek je nejasno kako su američki obavještajci došli do tih podataka, ali CNN navodi kako su računari putem kojih se takve baze podataka stvaraju i procesiraju obično spojeni na servere bazirane na cloud tehnologiji, što aludira na mogućnost da su možda hakovani..

No, "prevođenje" velike količine sirovih podataka u korisne informacije, koje je samo dio napora obavještajne zajednice da otkrije porijeklo korone, za sobom povlači cijeli niz izazova. Jedan od njih odnosi se na prikupljanja dovoljno računarske snage kako bi se takav posao obavio. Zbog toga se američki obavještajci oslanjanju na superračunare nacionalne labaratorije Odjela za energiju, koji objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija, prenosi Avaz.

Tu je i problem s ljudstvom. Obavještajcima za takav posao ne trebaju samo naučnici koji su dovoljno vješti da mogu interpretirati kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, oni uz to moraju poznavati i mandarinski jezik, obzirom da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifičan vokabular.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.