U Sjevernoj Makedoniji uvedeno vanredno stanje zbog požara
Foto: Reuters

U Sjevernoj Makedoniji uvedeno vanredno stanje zbog požara

Vlada Sjeverne Makedonije je, zbog povećanog broja požara, proglasila vanredno stanje na teritoriji cijele države u trajanju od 30 dana.

Od juče je na snazi i kompletna zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi, piše Radio Slobodna Evropa.

Desetine požara gore u Sjevernoj Makedoniji, a prema podacima Centra za upravljanje krizama, aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom dijelu države.

Juče je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda. Jutros je u gašenju požara u okolini Pehčeva angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije, prenosi Beta.

Oni su bili u akciji i juče, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura. U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske.

Dramatično je bilo stanje i u opštini Staro Nagoričane kod Kumanova, a aktivnosti ekipa su otežane zbog nepristupačnog terena.

U selu Čelopek juče su gorele bivše vojne barake, kuće, drugi objekti, stoka i travnate površine. Nadležne institucije još nisu potvrdile informacije stanovnika sela da je jedna žena poginula u požaru, jer nije na vrijeme napustila svoj dom.

Policija je saopštila da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, od kojih je jedna državljanin Albanije.

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 odsto požara izazvano ljudskim faktorom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.