Spajić o
Milojko Spajić

Spajić o "Crna Gora Radi": Ne izmišljamo toplu vodu, vratićemo desetostruko od uloženog

Ministar finansija Milojko Spajić očekuje da će se osnivanjem kompanije Montenegro Works kroz poboljšano poslovanje državnih kompanija vratiti minimum desetostruko od uloženog.

Spajić je na Tviteru napisao da osnivanjem MW ne izmišljaju toplu vodu.

"Montenegro Works (Crna Gora Radi) je samo korak ka efikasnoj, transprentnoj evropskoj praksi odnosa prema državnoj imovini. Očekujemo da će kroz poboljšano poslovanje državnih kompanija MW vratiti minimum desetostruko od uloženog", naveo je Spajić.

"Montenegro Works" uz podršku EK, EBRD-a i MMF-a

Unapređenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije profitabilnost i strateška važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera, Evropske komisije, MMF-a i EBRD-a, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

"Prvi korak u ovom pravcu je osnivanje “Montenegro Works”, preduzeća koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške (poput ove u najavi od EBRD-a) raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima", napisao je Milatović na Tviteru.

Rezultat te saradanje će biti, kako ističe, i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije.

Kako pojašnjava prva kategorija je ona u kojoj će biti profitabilna i strateška preduzeća, druga u kojoj su neprofitabilna i strateška, treća će biti preduzeća koja su profitabilna, a nestrateška, dok su četvrta kategorija neprofitabilna i nestrateška preduzeća.

"Ovakva studija će dati osnov za dalje djelovanje u cilju sredjivanja lošeg naslijedjenog stanja u državnim preduzećima. Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili jos profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prodju snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći", naveo je Milatović.

Preduzeća iz treće i četvrte grupe su, kako dodaje, po pravilu kandidati za privatizaciju.

"O svemu ovome će naravno odlučivati Vlada i Skupština u dijelu svojih nadležnosti. Kreiranje “Montenegro Works” je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na ovu temu došlo - a sve u cilju unapredjenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori", zaključio je Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.