Upućen zahtjev za procjenu bezbjednosti novinarke Jovanović
foto: Institut za medije CG

Upućen zahtjev za procjenu bezbjednosti novinarke Jovanović

Nakon što je novinarka Vijesti Jelena Jovanović podnijela krivičnu prijavu zbog straha da joj je ugrožena bezbjednost od strane Maria Miloševića, koji se nalazi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zatražena je procjena njene bezbjednosti, saopštilo je Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

„Nadležnom organu upućen je zahtjev za izradu i dostavljanje bezbjednosne procjene stepena ugroženosti ovog lica“, kazali su iz Uprave policije odgovarajući na upit Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) kojim su zatražili informaciju da li rade procjenu bezbjednosti novinarke.

Iz policije navode da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke, te da je sa njom upoznat i nadležni tužilac po čijim nalozima i instrukcijama službenici Uprave policije i postupaju.

Podsjetimo, Jovanović je prvobitno 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i njegove advokatice Natalije Karadžić, nakon što joj je advokatica na službenu e-mail adresu dostavila “reagovanje”.

Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije, jer su oni sadržali i informaciju o tome gdje stanuje, a koja nije javna, prenosi RTCG.

DPNCG je u obraćanju Upravi policije izrazilo bojazan da indirektna prijetnja novinarki ima veze upravo i sa pokušajem njenog zastrašivanja kao svjedoka ubistva.

Iz Uprave policije nijesu saopštili da li je Milošević saslušan ovim povodom.

DPNCG poziva nadležne državne organe da u najkraćem vremenskom roku utvrde sve okolnosti ovog događaja, te da se novinarki obezbijedi potpuna zaštita kako bi nastavila da obavlja posao u javnom interesu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.