Valentino Rosi objavio povlačenje
motogp.com

Valentino Rosi objavio povlačenje

Devetostruki svjetski šampion Valentino Rosi potvrdio je na konferenciji za medije da će na kraju sezone završiti svoju karijeru u motociklizmu.

“Ovo je veoma težak trenutak za mene, teško je znati da se neću trkati sledeće godine, ali bilo je sjajno. Ovo je bilo dugo, zabavno putovanje, biti 25-26 godina u Svijetskom prvenstvu je neverovatno. Bilo je mnogo nezaboravnih trenutaka koje sam doživio sa svojim timom i nemam mnogo toga još da kažem”, rekao je Rosi.

Doktor je još ranije najavio da će odluku o svojoj budućnosti donijeti tokom ljetnje pauze, a opcije su mu bile povlačenje ili nastavak karijere u svom timu, koji će od naredne godine imati dva mjesta u šampionatu, ali na Dukatiju.

“Imao sam dugu karijeru i srećom mnogo trka, imao sam neke pobjede koje su manje ili više nezaboravne i predstavljaju čistu sreću. To je nešto zbog čega sam se smijao nedjelju dana, deset dana. Teška je odluka bila, ali morate da shvatite da u svim sportu rezultati pravi razliku i mislim da je ova bila prava. Imao sam šansu da vozim za svoj tim zajedno sa bratom, to je nešto bih volio, ali u redu je i ovako, mislim. Imamo još pola sezone, biće teško kada stignemo na poslednju trku, a sada je samo trenutak da saopštim odluku. Ne mogu da se žalim”.

Iako je na početku ove sezone najavljivao da mu je želja da vozi još godinu dana, to se neće obistiniti, već će mu poslednja trka u karijeri biti Velika nagrada Valensije 14. novembra. Razlog za to su loši rezultati od početka ove sezone, među kojima mu je najbolji plasman na prvih devet trka bilo 10. mesto, zbog čega su iz Petronasa već najavili da saradnju neće nastaviti. Na kraju prošle sezone ’Doktor’ je ostao bez mesta u fabričkim timom Jamahe, čije boje je branio 15 godina.

 

vr

 

Tokom trofejne karijere Rosi je osvojio sedam titula u najjačoj kategoriji – tri sa Hondom i četiri sa Jamahom – poslednju još 2009. godine, a uz to je po jednom bio šampion u klasi do 125 i 250 kubika. Do sada je ostvario 115 pobjeda, a sa tog broja se ne pomjera od Velike nagrade Holandije 2017. godine, i ukupno 235 puta se našao na pobjedničkom postolju. ’Doktoru’, takođe, mora da se oda priznanje i to da je motociklizam podigao na novi nivo i da je zahvaljujući njemu popularnost tog sporta dostigla do tog trenutka neslućene visine.

Karijera devetostrukog svjetskog šampiona je evidentno već neko vreme u padu, što potvrđuje činjenica da je u poslednjih 10 godina njegova najbolja sezona bila ona 2015. kada ga je timski kolega Horhe Lorenco pobijedio u borbi za titulu. To je ona sezona koja je ostala upamćena po njegovom takozvanom ratu sa Markom Markesom, koji je kulminirao incidentom u Sepangu kada je Rosi izbacio španskog motociklistu sa staze. Ali, uprkos činjenici da je u petoj deceniji života, ’Doktor’ je u pojedinim trenucima poslednjih godina mogao da parira vozačima znatno mlađim od njega, ali i u boljoj fizičkoj formi.

Kada završi karijeru na kraju sezone Rosi će se prebaciti na tri točka, pošto ga čeka izazov u Svijetskom šampionatu izdržljivosti za volanom Ferarija. Iako neće biti na stazi u Moto GP šampionatu, izvesno će se povremeno naći pored nje u ulozi vlasnika tima u kraljevskoj klasi i Moto2 kategoriji, ali i mentora vozačima koji su polaznici njegove Akademije. Među njima su, između ostalog, Franko Morbideli, Frančesko Banjaja, Luka Marini i Marko Beceki, a za poslednju dvojicu se očekuje da će dogodine činiti vozačku postavu Aramko VR46 tima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.