Bojanić: Projekat
Mladen Bojanić

Bio uzdržan na glasanju

Bojanić: Projekat "Crna Gora radi" ishitren, predložena SWOT analiza bila neozbiljna

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić bio je uzdržan po pitanju Odluke o osnivanju "Montenegro Works d.o.o." (Crna Gora radi), što je bio predlog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Bojanić je, shodno zakonskim procedura, izdvojeno mišljenje sa obrazloženjem i pravno-tehničkim osvrtom uputio Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore.

"Smatram da je predmetna Odluka ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga donošenja u roku koji nije dozvoljavao ozbiljnu analizu djelatnosti, poslovnog plana, jasne dinamike razvoja, načina finansiranja, kao i moguće posljedice takve odluke", naveo je Bojanić i dodao da ga usmena analiza i razlozi hitnosti od strane predlagača još više uvjerili u ispravnost odluke da bude uzdržan prilikom glasanja po tom pitanju.

Poručio je da SWOT analiza koja je kako navodi predstavljena na sjednici 31. jula nije zadovoljila ni minimum ozbiljne analize koja treba da se bavi ovom veoma važnom tačkom, i to kako dodaje po pitanju ciljeva osnivanja "Montenegroworks", njegovog važnosti i načinu finansiranja.

Njegova osnovna dilema je, kako je rekao, bila i to "da li je osnivanje tako predloženog preduzeća u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Uredbe o radu Vlade, odnosno da li tako osnovano privredno društvo ulazi u ingerencije rada dijela državne uprave".

“Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490.000 eura, što su svakako značajna budžetska sredstva u trenucima kad sva Vlada i njeni organi pokušavaju da racionalizuju troškove po svim osnovama”, istakao je Bojanić.

Postoji bojazan, kako je rekao, da se tim presedanom otvara mogućnost da svako ministarstvo krene sličnim putem.

"Odnosno da iz nekog razloga, bilo da je to nezadovoljstvo radom i angažovanošću nekog direktororata, direkcije ili odjeljenja ili manjkom novčanih sredstava, krene u osnivanje privrednog društva koje bi dobilo značajna novčana sredstva od osnivača-Vlade CG, a obavljao poslove koji su domenu rada državne uprave", rekao je ministar.

Prvi čovjek resora kapitalnih investicija je zaključio da je neophodno da se bolje i sveobuhvatnije prati rad državnih kompanija, te da su to oni pokazali u praksi radom Odeljenja za unapređenja korporativnog upravljanja MKI, ali da ima dilemu da li je predloženi koncept "Montenegroworks"-a ispravan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.