PCG: Nije postojao nadzor poslovanja državnih preduzeća i to je  omogućilo zloupotrebe, Montenegro Work je dobar način da se to stopira
Foto: Prava Crna Gora

Osnivanje "Montenegro Worksa" dobra odluka

PCG: Nije postojao nadzor poslovanja državnih preduzeća i to je omogućilo zloupotrebe, Montenegro Work je dobar način da se to stopira

Odluka Vlade da osnuje kompaniju Montenegro Works, koja bi nadzirala, pratila i analizirala finansijsko stanje drugih preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, je dobra, ocijenili su iz Prave Crne Gore.

Iz Prave Crne Gore su kazali da do sada nije postojao odgovarajući nadzor poslovanja državnih preduzeća na jednom mjestu, što je omogućilo mnoge zloupotrebe.

„Zaposleni u pojedinim ministarstvima iz prethodne vlasti, koji su bili nadležni za nadzor poslovanja pojedinih državnih preduzeća, nijesu imali dovoljno stručnog znanja i iskustva u finansijskim analizama, korporativnom upravljanju i finansijama, kao i pravu ili nijesu na vrijeme reagovali iz političkih razloga. To su često zloupotrebljavali funkcioneri na čelu javnih preduzeća iz prethodne vlasti za svoje lične i partijske interese“, navodi se u saopštenju.

Iz Prave Crne Gore su dodali da je na taj način mnogo prihoda, koji su se mogli iskoristiti za razvoj preduzeća, otišlo u privatne džepove uprave pojedinih preduzeća, prenosi Mina.

„Jedan od takvih slučajeva su Plantaže, gdje se neosnovano naduvavala vrijednost zaliha i tako prikazivao nerealan rezultat u bilansu uspjeha. Mnoga državna preduzeća, koja su zapošljavala veliki broj radnika, izgubila su velike prihode, zbog 30-ogodišnje prakse lošeg upravljanja“, rekli su iz Prave Crne Gore.

Oni su kazali da je u mnogim slučajevima njihova imovina za male pare prodata biznismenima.

„Loše upravljanje je bio razlog što je država morala da isplaćuje državnu pomoć od novca građana iz državnog budžeta za preduzeća kao što su Montenegro Airlines, Crnogorska i Barska plovidba“, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Oni su poručili da Prava Crna Gora zato podržava osnivanje Montenegro Worksa, čiji kompetentni stručnjaci bi kontrolom državnih preduzeća pravovremeno ukazivali na nepravilnosti u poslovanju i tako spriječili sakrivanje gubitaka i druge finansijske malverzacije.

„To preduzeće može pomoći svojim savjetodavnim uslugama Vladi da sprovede odgovarajuće reforme radi efikasnijeg upravljanja preduzećima, koja su u većinskom vlasništvu države“, objasnili su iz Prave Crne Gore.

Oni su kazali da se opravdanost osnivanja takvog preduzeća ogleda na primjerima međunarodne prakse, u kojima finansijski nadzor nad poslovanjem državnih preduzeća obavljaju agencije ili preduzeća pod kontrolom Ministarstva finansija ili nezavisne agencije. Takvi slučajevi postoje u Finskoj, Švedskoj, Španiji, Sloveniji, Mađarskoj i Francuskoj.

„Državna preduzeća ne smiju više biti mjesto za bogaćenje partijskih funkcionera na račun građana, a da bi se to postiglo moraju biti kontrolisana na pravi način“, poručili su iz Prave Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.