Koprivica: Faktički odsviran kraj partijskom Tužilačkom savjetu
Koprivica

Koprivica: Faktički odsviran kraj partijskom Tužilačkom savjetu

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, proglasio je šest članova Tužilačkog savjeta (TS), čime prestaje mandat prethodnom Savjetu poznatom po političkoj pristrasnosti i kontroli od strane tada vladajućih partija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista, saopštio je Momo Koprivica, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore

"Na ovaj način blokiran je prerhodni TS koji je planirao da dodnosi odluke po diktatu bivšeg režima i samim tim protivno pravu i volji građana Crne Gore bude instrument sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih interesa jedne političke grupacije", navodi Koprivica.

Ovim proglašenjem od strane predsjednika Skupštine Alekse Bečića situacija se, ocjenjuje on, drastično promijenila u korist vladavine prava, jer bez predstavnika Vlade u TS, Borisa Marića, koji u ovom trenutku ima faktički “zlatni glas”, novi TS neće moći ni da radi, ni da odličuje, pa samim tim neće se moći donositi odluke o izboru tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, kako je to, od danas već bivši TS, planirao da učini u prelaznom periodu, to jest, od stupanja na snagu novog Zakona do izbora novog TS.

"Ponavljamo, Tužilački savjet po Zakonu broji 11 članova. Ovim proglašenjem predstavnik Vlade Crne Gore je šesti i od njega zavisi kvorum za rad i odlučivanje. To jest, bez njega se, do izbora uglednih pravnika koje bira Skupština, ne može donijeti nitj jedna odluka.Ovim je faktički odsviran kraj partijskom Tužilačkom savjetu, koji je bio batina u rukama bivšeg režima.

Zbog ovoga smo toliko čvrsti u stavu da se ta prilika jednostavno ne smije prokockati, i sledstveno tome, sve se mora uraditi bez jedne jedine greške što podrazumijeva da proces mora biti zakonit, mora biti u interesu svih građana ove zemlje, i mora rezultirati potpuno nezavisnim i partijski neobojenim institucijama", saopštio je.

Nije teško na bazi loših višedecenijskih iskustava zaključiti da ko god želi partijski obojen TS taj, prema riječima Koprivice, nema ni lične ni političke hrabrosti za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. A to je, poručuje, temeljni zadatak ovog društva.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.