Bogatija od Prade i Armanija, ko je misteriozna udovica iz Italije?
Masimilijana Landini Aleoti

Bogatija od Prade i Armanija, ko je misteriozna udovica iz Italije?

Udovica milijardera Alberta Aleotija, koji je preminuo 2014, najbogatija je Italijanka, mada vodi takav život da za to malo ko zna.

Masimilijana Landini Aleoti, iz mjesta Lerići i porijeklom iz porodice Landini, zvanično je najbogatija žena u Italiji. Kako kaže Forbsova lista posvećena najimućnijim ženama na svijetu, Aleoti je ustoličena na prvom mjestu godinama i izgleda da će tako biti još neko vrijeme. To i ne treba da čudi ako najnovije procjene kažu da Masimilijanino bogatstvo iznosi 9,1 milijardu dolara. Ispred nje u Italiji su samo tri muškarca – Đovani Ferero (35,1 milijarda dolara), Leonardo Del Vekio (25,8) i Stefano Pesina (9,7). Masimilijana je toliko bogata da je čak ispred čuvenog brenda Armani (7,7 milijardi), a od druge najbogatije Italijanke, kontroverzne Mjuče Prade bogatija je skoro duplo ( Prada ima 4,6 milijarde dolara).

Ipak, Forbs Masimilijanu svrstava u one koji su bogatstvo naslijedili, a ne stekli jer je ona zapravo sve dobila kad je njen muž Alberto Aleoti, vlasnik kompanije Menarini Farmaceutica, preminuo 2014, u svojoj 91. godini, ostavivši njoj sve što je imao, pišu na sajtu Ruetir.com.

Ipak, kad se porodična imperija šezdesetih godina prošlog vijeka tek rađala, Masimilijana je sve vrijeme bila uz supruga. I u dobru i u zlu. Bila je uz njega i na vrhuncu uspjeha, ali i kada se kompanija suočavala s optužbama za pranje novca i utaju poreza. Njihov brak je trajao uprkos svemu i prekinula ga je smrt.

A kako je Masimilijanin suprug stekao sve ono što joj je ostavio? Prva Menarini apoteka je otvorena u Napulju 1886, a prva farmaceutska fabrika otvorena je u Firenci 1915. Preokret u razvoju ovog čuvenog brenda bio je 1964, kada je 43-godišnji Alberto Aleoti, porijeklom iz skromne porodice i dječak koji je sa osam godina ostao bez oca, postao generalni direktor kompanije. Počeo je tada da firmu propinje u sam internacionalni vrh.

On je bio čovjek koji je uspio da patentira lijekove u Italiji. Do tada su patenti u toj zemlji bili zabranjeni. I to je promijenilo sve. Kompanija Menarini se vinula u nebo. Tada su Alberto i Masimilijana, 19 godina mlađa od njega, već bili u braku. Dvije godine nakon što je Alberto ušao u Menarini, 1966 godine, Masimilijana je rodila ćerku Luciju u Londonu, a sina Đovanija 1972. Dvije godine kasnije dobili su treće dijete Benedeta. Ona je odmah izabrala da se savim povuče iz javnosti. Nije je bilo i nema je na javnim svečanostima. Ni na društvenim mrežama.

Nikada nije dala nijedan intervju niti se fotografisala. Ostala je vjerna samo svom rodnom mestu Lerići.

Tamo je i upoznala njenog Alberta. Priča se da su se tamo i vjenčali, mada ne postoji nijedna javna fotografija sa svadbe.

A koliko je Masimilijana van dometa javnosti govori i to što se ona čak ne pojavljuje ni na zvaničnim događajima koje organizuje Menarini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.