Crna Gora i dalje bez afričke kuge svinja
Foto: EFSA

Crna Gora i dalje bez afričke kuge svinja

Evropska agencija za bezbijednost hrane (EFSA) pojačava napore kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge svinja u Evropi i proširuje kampanju na još devet zemalja.

Prošlog ljeta EFSA je pokrenula veliku kampanju za podizanje svijesti o ovoj bolesti u jugoistočnoj Evropi.

Kampanja je sprovedena u partnerstvu sa lokalnim organima u zemljama koje čine "ugroženi region“ – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji – zbog blizine zemljama u kojima je afrička kuga svinja prisutna.

EFSA sada proširuje kampanju  usmjerenu prvenstveno na uzgajivače na Bugarsku, Češku Republiku, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Rumuniju.

Nikolaus Kriz, šef Odjeljenja za zdravlje životinja i biljaka u agenciji EFSA, izjavio je sljedeće: "Kao naučna organizacija, mi neumorno radimo na izradi procjena i davanju preporuka koje mogu pomoći zemljama ugroženim afričkom kugom svinja da zaštite životinje i svoje ekonomije. Prošle godine odlučili smo primijeniti naučna saznanja na terenu i pokazati da je agencija EFSA posvećena pomaganju uzgajivačima i drugima koji žive u sjenci ove strašne bolesti. Kampanja je bila dobro primljena u prvoj grupi zemalja te sada dalje širimo poruku o otkrivanju, prevenciji i prijavljivanju.“

Ova kampanja dopunjuje aktuelne napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija usmjerene na iskorjenjivanje ove bolesti u Evropi.

Šta je afrička kuga svinja?

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Ovaj virus nije opasan po ljude, ali je nanio značajnu štetu ekonomijama mnogih zemalja. Za njega nema vakcina, pa širenje može dovesti do klanja velikog broja svinja koje se uzgajaju na farmama u ugroženim oblastima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.