NVO Ugostitelji Crne Gore: Ombudsman potvrdio da smo diskriminisani u odnosu na ostale građane
Ilustracija

NVO Ugostitelji Crne Gore: Ombudsman potvrdio da smo diskriminisani u odnosu na ostale građane

NVO Ugostitelji Crne Gore dostavili su Zaštitniku ljudskih prava i sloboda pritužbu zbog uočenog kršenja osnovih ljudskih prava i diskriminacije zaposlenih u našem sektoru, kao posljedici najnovije odluke Ministarstva zdravlja, odnosno novog seta mjera za suzbijanje korona virusa. Smatramo da su zaposleni u ugostiteljstvu, sektoru koji je najviše pogodila pandemija korona virisa, u kojem je bilo najveće otpuštanje i smanjenje zarada sada diskriminišu u odnosu na ostale građane Crne Gore, navodi se u saopštenju te NVO.

Dodaju da odluka Ministarstva zdravlja kojom su ugostiteli obavezni da se vakcinišu je diskriminatorska, jer na taj način zaposleni gube pravo ličnog izbora u pogledu vakcinacije, pravo koje imaju svi ostali građani Crne Gore.

Takođe, poručuju da vakcinacija nije obavezna ni za jednu drugu profesiju, pa čak ni za zdravstvo i prosvjetu.

" Takvu odluku nemamo uopšte za javni sektor koji generiše velili broj radnih mjesta, a nema potrebe da naglašavamo da se veliki broj zdravstvenih radnika još nije vakcinisao, iako su oni primarno na “prvoj liniji odbrane od korona virusa” i najizloženiji virusu", kazali su iz NVO Ugostitelji Crne Gore.

Problematizovali su i odluku Ministarstva zdravlja kojom su njihovi zaposleni dužni da kontrolišu goste, odnosno da svi gosti koji borave unutar ugostiteljskih objekata moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili druge tražene potvrde.

Ova odluka ih kako poručuju stavlja u nezavidan i nedozvoljavajući položaj, jer to znači da konobari moraju legitimisati goste, a oni nijesu službena lica i nemaju ovlašćenja za to.

Navode da prepoznaju namjeru da ugostitelji budu jedina instanca kontrole i suzbijanja korona virusa, jer je Vlada dozvolila turistima ulazak bez ovih potvrda, što dodatno otežava rad ugostitelja u inače teškim uslovima.

NVO Ugostitelji Crne Gore smatra da Vlada novim mjerama ograničava pravo na rad i otežava poslovanje, a  ujedno zalazi u poštovanje osnovnih ljudskih prava. Naglasili su da je Ombudsman na osnovu njihove pritužbe potvrdio da su povrijeđena određena prava ugostitelja i da je procesuirao slučaj ka nadleznim institucijama.

"NVO Ugostitelji Crne Gore ne bježe od odgvornosti, ali napominjemo da se protiv ove pošasti ne možemo izboriti sami i da nijesmo mi jedini odgovorni za rast broja infciciranih, ako se uzme u obzir da gotovo niko ne nosi maske u zatvorenom prostoru, koje su obavezne, pa čak ni oni koju ove mjere donose. Poručujemo da smo, kao i uvijek spremni na kompromis i apelujemo na nadležne da nas konsultuju prilikom donošenja novih mjera, kako bi zajedno došli do zajednčkog rješenja, koje bi bilo balans između našeg održivog poslovanja, odnosno punjenja države kase i zdravlja svih građana Crne Gore"; zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.