Vučić: Nametnute odluke nisu dobre ni za koga u BiH; Dodik: Od RS oće da naprave pravnu ljušturu
Aleksandar Vučić

Vučić: Nametnute odluke nisu dobre ni za koga u BiH; Dodik: Od RS oće da naprave pravnu ljušturu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u Bosni i Hercegovini (BiH) treba da bude doneto u interesu i saglasju tri naroda koji tamo žive.

"To je suština i duh Dejtonskog sporazuma. A ne nametanje rješenja“, rekao je Vučić povodom odluke nedavnog visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

On je izrazio nadu da niko neće ići u primjenu Bonskih ovlašćenja i dodao da su za Beograd prihvatljive odluke samo ako su prihvatljive za Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Vučić je rekao da je Srbija iskazala želju da se poštuje Dejtonski sporazum, kako bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu.

"Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske unutar BiH. I nastavićemo da se ponašamo odgovorno u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, rekao je on.

Upitan da li podržava odluke Narodne skupštine RS povodom Inckovog poteza, Vučić je rekao da nikakvih odluka parlamenta Republike Srpske ne bi bilo da nije prije toga bilo "oktroisanih odluka“.

"Zašto da komentarišem posljedicu a da ne komentarišem uzrok“, upitao je Vučić i dodao da je za Srbiju dobro kada su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po važnim političkim pitanjima.

On je rekao da je saslušao rukovodstvo RS po svim važnim temama i da je bilo riječi o izgradnju puta od Sremske Rače do Bijeljine, koji će Srbija platiti u iznosu od 80 odsto.

"To će biti doprinos bratstvu sa srpskim narodom i prijateljstvu sa ostalim narodima, jer taj put povezuje Srbiju sa Banjalukom i Sarajevom. Pričali smo i o energetskim projektima, o autoputu, hidroelektrani, kao i o daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike“, rekao je on.

Predsjednik Srbije je najavio nastavku podršku opštinama Dravar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

"Dogovoreno je da do 15. septembra, do Dana jedinstva, uskladimo Nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, da tu imamo istu normativu i u Srbiji i u Republici Srpskoj i da idemo na zajedničko uređenje školskih programa, posebno u predmetima kao što su istorija, geografija i srpski jezik i književnost“, rekao je on.

Dodik: Od RS žele da naprave pravnu ljušturu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da je Srbija garant mira u regionu i da "strani faktor“ u BiH ima namjeru da Republiku Srpsku svede na "pravnu ljušturu“.

"Srbiju doživljavamo kao garant mira na ovom prostoru i mi smo posvećeni miru, ali sve što rade tamo, prije svega strani faktori, je upereno ka tome da se uništi identitet Srba u Bosni, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet svodeći ga na pravnu ljušturu“, rekao je Dodik nakon sastanka s Vučićem.

Dodik je ponovio da ne prihvata legitimitet novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.