Planirali likvidaciju Budvanina, istu spriječio njegov kum
ilustracija

Planirali likvidaciju Budvanina, istu spriječio njegov kum

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petočlane kriminalne organizacije koja je krajem januara planirala da ubije Marka Ljubišu Kana, koji se u policijskim evidencijama vodi kao bezbjednosno interesantna osoba i visokopozicionirani pripadnik „škaljarskog klana“.

Smrtonosni hitac prema Kanu, po nalogu izvjesnog Džonija sa Vračara, prema optužnici, trebalo je da ispali Lazar Ilić, koji je u jednom od tri iznajmljena „štek“ stana u Budvi čekao znak za akciju od optuženog Strahinje Savića, zaduženog za praćenje mete. 

Plan je pokvario Kanov kum i prijatelj Goran Slovinić.

On je 22. januara zaustavio Savića i tražio da mu kaže ko ga je poslao, jer je prethodno primjetio da se ovaj ponaša sumnjivo i dva dana nadgleda lokal ,,Kadmo“.

Verbalni konflikt Slovinića i Savića registrovali su policajci koji su se nalazili u blizini. Uslijedilo je privođenje Savića koji je u policiji ispričao za planove likvidacije Kana nakon čega su pohapšeni ostali dostupni pripadnici ove grupe.

Pored Ilića i Savića na optužnici su Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bjekstvu.

Optužnica je dostavljena Višem sudu na kontrolu koja je zakazana za 1. septembar.

Slovinić je pred istražiteljima ispričao da je 22. januara imao neprijatnu situaciju sa jednim mladićem za kojeg je primijetio da ga prati.

On je pojasnio da nakon ranjavanja 2019. godine u budvanskom lokalu ,,Korkovado“ obraća mnogo više pažnje na ljude koji se nalaze u njegovoj okolini, a posebno na nepoznate osobe. 

"Primijetio sam 21. januara mladića punije građe, sa kapom, naočarima i maskom na glavi. Ubrzano je prolazio između dvije kladionice koje se nalaze pored lokala „Kadmo“. Hodao je nervozno i grizao cigaretu. Kako mi je bio nepoznat, uz sve te manifestacije ponašanja, probudio mi je sumnju", ispričao je Slovinić u istrazi. 

Kada je sjutradan ispred kladionice sreo istu osobu, Slovinić je, kako je ispričao u tužilaštvu, prišao mladiću i pitao ga: ,,Šta radiš ti ovdje?“, na šta mu je ovaj odgovorio pitanjem: ,,Ko si ti?“. 

Kako nije dobijao odgovor na pitanja, Slovinić je treći put znatno glasnije pitao sumnjivog mladića šta radi, a kako bi privukao pažnju policajaca koji su se nalazili u blizini. 

Slovinić je pitao Savića da li je došao da ga „namješta“, na šta mu je ovaj nekoliko puta odgovorio „ne“.

Kada je Savić ustao od stola ispred kladionice Slovinić je počeo da viče i uspio je da ga fotografiše.

"Policija je čula prepirku i viku, pa je jedan od inspektora zaustavio ovog momka i legitimisao ga", ispričao je Slovinić. 

U policiji je Savić do detalja ispričao plan o ubistvu Kana.

Policiji je svojevoljno otkrio šifru za pristup svom kriprtovanom telefonu, kao i šifru za Sky aplikaciju.

Dao je saglasnost i da sadržaj sa kriptovanog telefona bude presnimljen. 

Optužni akt

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić, Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni. 

Članovi ove grupe bile su i osobe sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i još nekoliko njih koji su neidentifikovani.

Džoni je bio zadužen za planiranje i finansiranje izvršenja najtežih krivičnih djela.

Zadatak Ilića u konkretnom slučaju bio je da ispali smrtnosni hitac u Marka Ljubišu Kana, dok je zaduženje Savića bilo da prati i opservira kretanje mete, ali i pruža logističku podršku izvršiocima ubistava.

Grga i Klečak su prihvatili da izvršioce krivičnih djela prevoze preko graničnih prijelaza i povezuju sa drugim članovima kriminalne organizacije.

Optuženi Mileković je prihvatio da prati i opservira osobe koje je trebalo da budu likvidirane, te da daje savjete i uputstva prilikom realizacije krivičnih djela.

Kan tvrdi da se osjeća bezbjedno 

Marko Ljubiša Kan je pred specijalnim tužiocem kazao da mu nijesu poznate osobe koje su planirale da ga ubiju i da je o planu likvidacije saznao od policije.

Istakao je da nije u posjedu informacija da bi mu neko mogao nauditi, da nije u sukobu sa bilo kim, kao i da nema privatno obezbjeđenje, jer se ne osjeća ugroženim.

Na pitanje tužioca zašto je „mercedes“ G klase koji vozi blindiran, Kan je odgovorio da je takav auto kupio iz potrebe da se osjeća komforno.

Kan je ranjen 2009. i 2013. u Beogradu, a 2019. godine je napadnut u Budvi. Tada je ostao nepovrijeđen, dok su dva njegova prijatelja Goran Slovinić i Goran Marković ranjeni.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.