Svečano otvoren VII Green Montenegro International Film Festival na Crnom jezeru

Svečano otvoren VII Green Montenegro International Film Festival na Crnom jezeru

Green Montenegro International Film Fest, koji je na crnogorskoj kulturnoj i ekološkoj sceni prisutan već sedam godina za redom, uveliko je počeo! Reditelj Branko Baletić svečano je otvorio festival a publika je imala priliku da uživa u čak jedanaest kinematografskih ostvarenja u kategorijama ,,Ekologija" i ,,Ekologija duše", u predivnom ambijentu Crnog jezera, tako i u hotelu ,,Žabljak" gdje publika može pogledati ne manje važna filmska ostvarenja.

Filmovi na Crnom jezeru prikazani su po sljedećem redosljedu: ,,Gore i more,, crnogorskog reditelja i direktora Crnogorske kinoteke Andra Martinovića, ,,Voskrsenje ne biva bez smrti", po scenariju Vladimira Popovića, snimljen 1922 godine u Rimu, ,,23.5 Ritam zemlje Ep. 1", reditelja Filgona Chui-a, iz Reupublike Koreje, ,,Od otpada do blaga", autorke Lare Lee, SAD-a, ,,Melina", reditelja Davida Valolao-a iz Italije i ,,Aktivan (građanin)", autora Pjotr Goldstein-a i Jan Lorenz-a, iz Srbije.

Pored gore navedenog programa, publika GMIFF-a imala je priliku da pogleda i sljedeće filmske projekcije koje su prikazane u hotelu ,,Žabljak": ,,Staze", autora Xabier Unnanua, iz Španije, ,,Posljednje pleme", reditelja Amit Goslami, iz Indije, ,,Borba za Greenland", reditelja Kennetha Sorenta, iz Danske, ,,Cunningham", od Alle Kovgan, a koji je ujedno djelo više zemalja (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, SAD) "Radio tišina", autorke Juliane Fanjul iz Meksika. Na festivalu su, pored Branka Baletića, govorili i drugi uvaženi gosti: Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, Tamara Brajović Direktorica direktorata za zaštiru prirode u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević, kao i umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović.

IMG7961

Među renomiranim gostima festivala bili su i naš poznati slikar Dimitrije Popović, princ Nikola Petrović Njegoš, reditelj i producent iz Južne Koreje Dong Hee Chun, crnogorski reditelj Aleksandar Vujović, švajcarska rediteljka Tiziana Caminada, kao i brojna druga imena od značaja za ne samo crnogorsku već i internacionalnu kinematografiju, istako je direktor festivala Blagota Marunović. Značajno je istaći podršku Glavnog Grada Podgorice GMIFF-u u godini kada se obelježava 30 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. Most ,,Milenijum" će u čast Green Montenergo International Festa, biti osvijetljen tri dana zelenom bojom.

Veliki broj posjetilaca festivala imao je priliku da sasvim besplatno uživa u filmskim projekcijama koje se i večeras nastavljaju. Drugo festivalsko veče, otvoriće film Dina Mustafića, pod nazivom ,,Transforming tomorrow", koji će imati svjetsku festivalsku premijeru upravo na VII GMIFF 2021.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.