Joanikije: Svako ima pravo da razmišlja kako želi i da se učlani u koju stranku hoće
Joanikije

Joanikije: Svako ima pravo da razmišlja kako želi i da se učlani u koju stranku hoće

U politiku se nećemo miješati, mi smo se umiješali onda kada se politika umiješala u život Crkve do te mjere da su vlasti htjele da oduzmu svetinje, kazao je mitropolit Joanikije u Beranama danas.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je služio danas sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u selu Glavaca kod Berana i osveštao novosagrađenu crkvu. Crkva je posvećena Svetom Nikolaju Mirlikijskom koji je krsna slava većine mještana ovog sela.

”Lijepo je ovo selo Glavace, ali je od danas, kako smo osveštali ovaj Sveti hram, ono izgleda drugačije i sve je drugačije u njemu jer ovaj dom Božiji koji danas osveštasmo i ukrasismo i u njemu prvu Svetu službu služismo, ukrasio je ovo mjesto”, rekao je mitropolit i dodao da će sići blagoslov na sve domove u okolini i na sve one koji su se u ovaj hram ugradili ljubavlju, dobrotom i prilogom.

Mitropolit je u besjedi rekao "da je ovaj ljudski život lijep, ali je toliko prolazan da vrijeme brzo sve ponese da malo šta od njega ostane, ali ako se vezujemo za Hrista i njegovu vječnost imamo pravi i puni život".

Osvrnuo se na ono vrijeme kada je naš narod u dobroj mjeri zapostavio svoju vjeru i zapustio svoje svetinje.

”Bilo je sramota što su mnoge svetinje bile zapostavljene i oskrnavljene, naročito u Crnoj Gori, a i šire”, rekao je i naglasio da je neshvatljivo da je narod koji ima toliko svetitelja, duhovnika, učitelja, mogao tako lako da odstupi od vjere. Dodao je da je vjera ipak ostala negdje u dubini duše, a to se vidjelo kada je došlo neko novo vrijeme:

”Sva ta komunistička priča i komunistička velja građevina padala je kao kula od karata i sve što su radili, sve propade, ostadosmo i bez velikih fabrika i bez velike priče i bez mnogih špijuna i doušnika, sva ta skalamerija propade. Ostade narod osiromašen, ojađen, prevaren, ali imao se na koga osloniti i kome vratiti, svojim svetinjama, ognjištima, grobovima. Vratili smo se svojoj vjeri, vratili smo se jedni drugima”, naglasio je i dodao da je najvažnije da ne bude dileme oko glavnih stvari, a svako ima pravo da razmišlja kako želi i da se učlani u koju stranku hoće i da se nadmeću u dobru, pa onaj ko bude bio bolji, treba i narod da ga podrži.

”Neka to tako bude, mi se u to nećemo miješati, mi smo se umiješali onda kada se politika umiješala u život Crkve do te mjere da su vlasti htjele da oduzmu svetinje, a to nije samo da su htjeli da nam oduzmu građevine, već pamćenje i predanje i istoriju, čast i obraz. Morali smo se sabrati oko naših svetinja da ih branimo”, rekao je i napomenuo da su mještani ovog sela baš tad gradili ovaj hram i to je veliki blagoslov.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.