Slovenija može i uz slabije izdanje Dončića: Pala Španija za prvo mjesto u grupi
Luka Dončić, Foto: Getty images

Slovenija može i uz slabije izdanje Dončića: Pala Španija za prvo mjesto u grupi

Košarkaši Slovenije savladali su Španiju 95:87 i tako su obezbijedili prvo mesto u grupi C pred četvrtfinalne borbe na olimpijskom turniru u Tokiju. Heroj utakmice bio je Klemen Prepelič, briljirao je i Čančar, a Dončiću je asistencija nedostajala do tripl-dabla.

Obije ekipe počele su meč raspoloženo u šutu za tri poena, pogotovo Španci, da bi se zatim zaigralo nešto tvrđe, ali ni jedan ni drugi tim nisu uspijevali ozbiljnije da se odlijepe.

Na poluvremenu je Skariolov tim imao tri poena prednosti, a u trećoj četvrtini propustili su priliku i da prelom meč. U ranoj fazi stekli su +12 posle trojke Fernandeza (55:43), a bilo je i 68:60, prije nego što su Dimec i Čančar serijom 8-0 potpuno vratili Slovence u igru.

U posljednjoj dionici je Pau Gasol ubacio dvije trojke, vodila je Španija sa 82:76, ali se Slovenija opet vratila. Odmah je trojkom uzvratio Blažič, a heroj u završnici meča dao je Prepelič.

Prvo je dao važna bacanja, zatim i trojku za 86:85 na dva i po minuta do kraja, da bi ubrzo bacio savršen alej-up pas za Tobija i plus tri na minut i po do kraja.

Uzvratio je Rubio posle prodora, pa je na ulasku u posljednji minut bilo 88:87 za Sloveniju. Uslijedili su promašaji na obije strane, Rubio pa Tobi, da bi na 19 sekundi do kraja dotad raspoloženom Abaldeu trojka izašla iz koša.

Fauliran je Prepelič, koji daje oba penala. Skariolo traži tajm aut, a Rubio promašuje trojku za izjednačenje iz dobre pozicije, posle čega je Blažič sa penala ovjerio trijumf.

Najefikasniji kod pobjednika bio je Vlatko Čančar sa 22 poena (8-12 iz igre, 2sk), dok je Klemen Prepelič upisao 15 poena (2-7 iz igre, 9-10 penali, 2sk, 3ast). Luka Dončić imao je 12 poena (2-7 iz igre, 6-11 penali), 14 skokova, 9 asistencija, uz ukradenu i 5 izgubljenih lopti, a izvrstan je bio Majk Tobi sa 16 poena (7-12 iz igre), uz 14 skokova i 3 asistencije. Jaka Blažič dodao je 10 poena (4-15 iz igre, 4sk).

Španiju je predvodio Riki Rubio sa 18 poena, mada uz šut iz igre 7-23, a imao je 3 skoka i 9 asistencija. Alberto Abalde dao je 14 poena (4-8 iz igre, 4sk), a Rudi Fernandez dao je 12 poena (4-9 iz igre, 5sk). Pau Gasol imao je 8 poena (2-6 iz igre) i 4 skoka, a Mark Gasol je dodao 9 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Žreb za četvrtfinale će se održati odmah posle konferencije za medije Slovenaca i Španaca.

Četvrtfinalni parovi znaće se posle žreba: u prvom šeširu prvaci grupa (Francuska, Australija, Slovenija) i najbolji drugoplasirani (SAD), u drugom ostali (Španija, Italija, Argentina, Nemačka). Timovi iz iste grupe ne mogu da se sastanu u četvrtfinalu, a drugoplasirani iz prvog šešira ne može da se sastane sa trećeplasiranim iz drugog šešira.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.