Zbog ove ružičaste pojave ekolozi su jako zabrinuti

Zbog ove ružičaste pojave ekolozi su jako zabrinuti

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičasta zbog još nerazjašnjenih pojava, a ekolozi smatraju da bi mogle biti uzrokovane industrijskom kontaminacijom i jako štetne, prenose svjetski mediji.

Jezera, koja se nalaze u blizini industrijskog parka na periferiji argentinskog grada Treleva, nalaze se na prašnjavoj patagonijskoj ravnici.

U objavama na službenim stranicama opštine Trelev navodi se da su lokalni zvaničnici nedavno naišli na kamion koji je bacao otpad u slivnicu.

Vlasti su lokalnim medijima dale oprečna mišljenja o tome da li je nagla promjena boje jezera štetna, ali ekolozi su jako zabrinuti.

Lokalni aktivist Pablo Lada, član argentinske Nacionalne ekološke mreže, kaže za Rojters da bi ovo potencijalno mogla da bude posljedica boje koja se davala kozicama uzgajanim u blizini, kako bi poprimile svoju tipičnu ružičastu nijansu.

 

 

“Mislim da ova ružičasta laguna otkriva koliko se loše rukovalo sa otpadom u blizini i u samom jezeru”, rekao je Lada, piše Cdm.

Lokalni i regionalni zvaničnici za zaštitu okoline istražuju uzrok i potencijalnu štetu na jezerima, ali još nisu došli do zaključaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.