Kašćelan položio vijence na Gorniču: Žrtva Martinovića za slobodu podsjeća i opominje
Foto: Prijestonica Cetinje

Kašćelan položio vijence na Gorniču: Žrtva Martinovića za slobodu podsjeća i opominje

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan položio je danas vijence na spomenik Mirašu, Svetu i Baji Martinoviću koji su stradali prije osam decenija boreći se za oslobađanje Crne Gore od okupatora.

“Čini mi posebnu čast da se danas sjetimo velike žrtve koju su Miraš, Sveto i Baja Martinović podnijeli za slobodu naroda i države Crne Gore. Prije osam decenija dali su za Crnu Goru najviše što su mogli – svoje živote i zato se danas sa pijetetom sjećamo njih, njihove borbe i stradanja”, kazao je gradonačelnik.

Njih trojica su, dodao je on, bili prve bajičke i crnogorske žrtve u oslobodilačkom ratu, a istovremeno su bili i primjer i motiv ostalima da istraju u borbi protiv okupatora: “Događaj na Gorniču podsjeća i opominje; kazuje slavnu istoriju bitke za slobodu, za ovaj krš crnogorski koji je svetinja svima koji Crnu Goru nose u srcu”.

Kašćelan je kazao da su meci ispaljeni u trojicu Martinovića, u njihove grudi i glave, podstakli na pisanje neke od najboljih patriotskih stihova, pjesama otpora i prkosa fašističkoj okupatorskoj sili.

“Tako da, dok su njih trojica u smrt otišli pjevajući Crnoj Gori, mi danas pjevamo njima, njihovoj hrabrosti i herojstvu”, rekao je Kašćelan. 

On je kazao da je danas pred nama zadatak ne samo da se sjećamo njih i drugih slavnih crnogorskih kćeri i sinova koji su ginuli za slobodu Crne Gore, već da očuvamo njihovo nasljeđe i vrijednosti antifašizma.

“Uprkos izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo, vjerujem da će Crna Gora ostati vjerna svojim korjenima, okrenuta ka razvijenim demokratijama i da će nastaviti da slijedi pute prosperiteta i napretka ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju”, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

Zajedno sa Kašćelanom, vijenac su položili predsjednik UBNORA Cetinja Stevan Radunović i predstavnik porodice Srđa Martinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.