U vaterpolo klasiku Hrvatska slavila protiv Srbije
Foto: Getty images

U vaterpolo klasiku Hrvatska slavila protiv Srbije

Vaterpolisti Srbije poraženi su u velikom derbiju od Hrvatske sa 14:12. Hrvatska, Srbija, Španija i Crna Gora su uoči posljednjeg kola obezbijedili plasman u četvrtfinale, isto kao i Italija, Grčka, SAD i Mađarska.

Podsjećanja radi uoči početka derbija ili ti klasika između Srbije i Hrvatske, nakon pobjede Crne Gore nad Kazahstanom – 19:12, odnosno Španije nad Australijom – 16:5, bilo je jasno da su Španija, Srbija i Crna Gora sigurni učesnici četvrtfinala.

Hvatska je bila u problemu, jer je u slučaju poraza od Srbije i Španije u poslednjem kolu, mogla da ostane bez mjesta među osam najboljih, u slučaju da Crna Gora ostane neporažena protiv Srbije, te da Australija savlada Kazahstan. Ali, to se nije desilo.

Hrvatska je sjajno počela meč. Odbrana je djelovala granitno, a sa druge strane, mrežu golmana Gojka Pijetlovića, pogađali su Maro Joković dva puta i Andro Bušlje, pa je na semaforu pisalo 3:0.

Filip Filipović je uspio da prekine napadački post Srbije, ali je već u sljedećem napadu, Luka Lončar uspeo da pogodi za 4:1. Nedugo zatim, posle još dva propuštena napada Srbije, Paulo Obradović je pogodio za velikih 5:1.

U tom trenutku djelovalo je da Hrvatska sigurnim zaveslajima grabi ka pobjedi i plasmanu u četvrtfinale. Međutim, izabranici Dejana Savića nisu ni pomišljali na predaju. Uspjeli su u režiji Duška Pijetlovića i Filipa Filipovića da smanje na 3:5 do kraja prve dionice.

Tokom drugog kvartala, Filip Filipović je smanjio na 4:5, ali je Hrvatsku na plus dva vratio Paulo Obradović, a već početkom treće deonice, Ante Vukićević je pogodio za 7:4.

Nikola Jakišić je pogodio dva puta za 6:7, Maro Joković odbio ovaj nalet, ali posle golova Dušana Mandića i Stefana Mitrovića na semaforu je pisalo 8:8. Hrvatska je odgovorila istom mjerom. Mini seriju od 2:0, režirali su Paulo Obradović i Luka Bukić.

Uslijedila je posljednja dionica, a odmah na startu, Luka Bukić je pogodio za 11:8, Pualo Obradović za 12:8 i u tom trenutku je bilo jasno da je pitanje pobjednika rešeno.

U posljednjem kolu grupne faze, snage će odmjeriti Španija i Hrvatska, Srbija i Crna Gora, odnosno Australija i Kazahstan. Španija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora su u četvrtfinalu, a ostaje da se vidi kakav će biti raspored mjesta pred nokaut fazu takmičenja. Iz druge grupe čekaju – Italija, Mađarska, SAD i Grčka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.