Vakcina

Nove mjere: U kafiće i diskoteke uz kovid potvrdu, masovna okupljanja se odlažu do 20. avgusta

Vlada Crne Gore je usvojila nove preventivne mjere protiv koronavirusa koje će važiti od danas do 20. avgusta. Sve ključne mjere u borbi protiv koronavirusa, koje su i od ekonomskog značaja, od sada donosiće Vlada Crne Gore, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva zdravlja.

Prema novim mjerama ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata i noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz nacionalne digitalne Kovid potvrde da je osoba u cjelosti vakcinisana, ili je primila prvu dozu, da posjeduje negativan PCR test na Kovid-19, koji nije stariji od 72 sata i dokaz da je osoba preboljela kovid i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati.

Jedan od ovih uslova, kako je rekao Galić, moraju da posjeduju svi zaposleni u ugostiteljstvu. Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanja dokaza.

Za maloljetnike se ne zahtijeva da ne ispunjavaju nijedan od navedenih uslova, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Pod istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Masovna okupljanja i festivali odlažu se, kako je kazao, do 20. avgusta.

Svi građani koji su dosad dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno da li je u pitanju jedna ili dvije doze, te potvrde mogu i dalje da koriste, i one su validne za ulazak u ugostiteljske objekte, noćne klubove, sportske objekte...

Galić je kazao da sumnjaju na prisustvo delta soja, a Institut je poslao testne uzorke na analizu.

"Činimo sve da nas pandemija ne iznenadi", kazao je Galić pozivajući građane na vakcinaciju i zdravstvene radnike da svojim primjerom podstiču na imunizaiciju.

Pojasnio je i da će se održati oni festivali koji mogu da ograniče prostor i primijene kontrolu kovid potvrde.

"Građani koji se ubuduće budu vakcinisali, ili radili test, dobiće nacionalnu kovid potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili izabranog ljekara", kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Na njoj se nalaze podaci: Dokaz o jednoj ili obje doze vakcine;Negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata; Pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana; Negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje biće , kako je kazao Sekulić, omogućeno u narednih 24 sata.

"S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je: lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument", pojasnio je.

Odgovarajući na pitanje novinara, Sekulić je kazao da osobe koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu primiti vakcinu, mogu biti podvrgnute PCR ili brzom antigenskom testu, kako bi dobili potvrdu. 

Do kraja 100.000  Fajzer vakcian do kraja septembra

Direktor podgoričkog Doma zdravlja, Danilo Jokić, kazao je na konferenciji, da će u slučaju potrebe, zdravstveni sistem organizovati tako da će COVID pacijente usmjeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa: sjever, centar i jug. 

Podsjetio je i da zdravstveni sistem raspolaže sa 326 kovid postelja, koje sada mogu biti proširene na 830.

Podsjetio je da su preduzete sve mjere za što komforniji proces imunizacije za građane Crne Gore kao i da će od ponedjeljka, 2. avgusta pa do kraja septembra, u Crnu Goru će stići preko 100 hiljada Fajzer vakcina.

"One će stizati u manjim kontigentima na nedjeljnom nivou i biće dijeljene svim crnogorskim gradovima jer smo prethodno obezbijedili uslove da svaki Dom zdravlja ima mogućnost da čuva ove vakcine na propisanoj temperaturi", naveo je direktor podgoričkog Doma zdravlja.

Sve nove epidemiološke mjere od sada će donositi Vlada Crne Gore, saopštila je Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja. Kako je pojasnila na konferenciji za mediji, Vlada donosi mjere koje se odnose na zabrane i ograničenja ulaska u Crnu Goru, zabranu i ograničenja rada privrednih društva, i druge...

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.