3 miliona eura za unapređenje privrede radi bržeg oporavka od kovid krize
Foto: Screenshot

Vlada usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu

3 miliona eura za unapređenje privrede radi bržeg oporavka od kovid krize

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu vrijedan 3.000.000 eura.

"Napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore. Svoju posvećenost ovom cilju Vlada je iskazala i tokom proteklih šest mjeseci kada je usvojila dva paketa Mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica nastalih usljed korona krize. Ipak, crnogorska ekonomija i dalje osjeća posledice pandemije, zbog čega se ukazala potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, koje bi dovele do bržeg oporavaka i pokretanja privredne aktivnosti upravo sektora MMSP koji po svim relevantnim indikatorima generalno bilježi dinamičan rast i razvoj", saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako se pojašnjava, program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, koje će implementirati Ministarstvo ekonomakog razvoja, ima za cilj podsticanje razvoja postojećih procesa, proizvoda i usluga, u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje produktivnosti i profitabilnosti uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Program obuhvata 7 programskih linija, od kojih se pet odnosi na finansijsku podršku, a dvije programske linije na nefinansijsku podršku.  

Programom je predviđeno pet linija finansijske podrške:

-Programska linija za modernizaciju proizvodnih procesa,
-Programska linija za podršku malim ulaganjima,
-Programska linija za uvođenje međunarodnih standarda,
-Programska linija za podršku digitalizaciji,
-Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije,

Dvije Programske linije nefinansijske podrške:

-Programska linija za pružanje mentoring usluga,
-Programska linija za razvoj preduzetništva.

Iz Ministarstva ističu da će se realizacijom ovih programskih linija omogućiti jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti proizvoda i usluga.

"Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „ranjivih“ ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će  raspisati Javni poziv za učešće u Programu i pojedinačnim programskim linijama koji će sadržati osnovne informacije, uslove za podnošenje prijave, način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije"zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.