Istraživanje pokazalo da više od dva miliona građana Srbije porijeklom iz Crne Gore
Ilustracija

Broj Crnogoraca između popisa sve manji

Istraživanje pokazalo da više od dva miliona građana Srbije porijeklom iz Crne Gore

Na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji, samo 21 hiljadu građana, odnosno 0,3 odsto, izjasniće se kao pripadnici crnogorske nacije, što je devetostruko manje u odnosu na period prije raspada SFRJ.

To je pokazalo istraživanju koje je, za potrebe Crnogorskih elektora Srbije (CES), uradila Ninamedia iz Novog Sada.

"Nastavlja se trend da se od popisa do popisa u Srbiji polovi broj Crnogoraca, i to je prava slika političkog i društvenog ambijenta u savremenoj Srbiji", saopšteno je iz CES-a.

Oni su objasnili da je istraživanje "Stavovi građana Srbije o Crnogorcima", urađeno na reprezentativnom uzorku iz cijele Srbije, u direktnim intervjuima i marginom greške manjom od jedan odsto.

Navodi se da je istraživanje pokazalo da više od dva miliona građana Srbije, 28 odsto, ima djelimično ili potpuno porijeklo iz Crne Gore.

Ukazuje se da se od toga 360 hiljada građana, pet odsto, izjasnilo kao direktni crnogorski potomci, prenosi RTCG pozivajući se na Minu.

Iz CES-a su rekli da ovakav demografski podatak ukazuje na iznimnu složenost crnogorsko-srpskih odnosa i na okolnosti u kojima su Crnogorci i Crna Gora permanentna tema srpskih medija, institucija i politike.

"Istorijski, on objašnjava sveprisutnost Crnogoraca u javnom životu Srbije i činjenicu da desetine naselja, stotine ustanova i organizacija te hiljade ulica po Srbiji, nose nazive crnogorskih znamenitih ličnosti", kaže se u saopštenju CES-a.

Ističe se da taj podatak objašnjava i nelagodu nemalog broja Crnogoraca u Srbiji u prihvatanju činjenice da su u Srbiji postali nacionalna manjina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.