Katnić: Premijer ne poštuje vladavinu prava, možemo ga privesti kao građanina
Milivoje Katnić

Katnić: Premijer ne poštuje vladavinu prava, možemo ga privesti kao građanina

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da postoji zakonska mogućnost da se situacija u vezi sa saslušanjem premijera Zdravka Krivokapića prepusti Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), koje bi predsjednika Vlade moglo prinudno da dovede, kao svakog građanina.

Kako je to i najavio juče, Krivokapić nije došao na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, na čijem je dnevnom redu kontrolno saslušanje povodom njegove izjave da mu se pripremalo hapšenje nakon što potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Katnić je na odboru saopštio da vladavinu prava moraju naročito poštovati javni funkcioneri, uz podsjećanje kako je premijer u tri slučaja dao izjave zbog kojih su otvorili tri predmeta.

"U dva ga predmeta nijesmo lično pozivali da dolazi, nego smo tražili da da izjašnjenje u svojim kancelarijama. U tom pravcu su mu poslata tri zahtjeva na koja nikad nije odgovorio. Pozvan je da u svojstvu građanina, a što je obavezan, da saopštenje. Nikada se nije odazvao", rekao je Katnić, prenosi RTCG.

Zauzetost premijera, kaže, jeste respektabilna, napominjući kako su mu dali nekoliko dana.

"Toliko o vladavini prava. Ja kao glavni specijalni tužilac sam mu se stavio na raspolaganju u vezi svega ovoga. Sada kad Tužilaštvo nije u mogućnosti da to uradi, postoji zakonska mogućnost da se ovo prepusti Specijalnom policijskom odjeljenju koje može prinudno da ga dovede, kao svakog građanina", kazao je Katnić, navodeći da on to neće činiti prema premijera.

Napominje da premijer ne poštuje vladavinu prava.

Podsjećamo, kontrolno saslušanje inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, nakon izjave Krivokapića da mu se spremalo hapšenje po nalogu Katnića, koji je to prethodno negirao.

Na početku sjednice, predsjednik Odbora Milan Knežević pročitao je dopis koji je uputio Krivokapić, a u kojem je naveo da nema zakonsku obavezu da dođe na sjednicu.

"Vaš poziv upućen meni je neosnovan. Ostajem pri izjavi a na državnim organima je da utvrde sve", rekao je Knežević.

 

sjednicaodbora

Sjednica Odbora

 

Odgođena sjednica

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu odgođena je jer se premijer Krivokapić nije odazvao pozivu.

Na sjednicu su, osim Krivokapića, pozvani i vršilac direktora Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Vukšić i Katnić odazvali su se pozivu na sjednicu.

Predsjednik Obora Milan Knežević pročitao je na početku sjednice dopis Krivokapića u kojem je naveo da je odluka da se sprovede njegovo kontrolno saslušanje potpuno neosnovana i ponovio da nemam šta da doda svojoj ranijoj izjavi.

Knežević je kazao da ga je i Brđanin obavijestio da nije u mogućnosti da prisustvuje sjednici, zbog sastanka sa direktorom slovenačke policije u Ljubljani koji je ranije dogovoren.

Prema riječima Kneževića, time su se stekli uslovi da ja odgodi sjednicu Odbora.

"S obzirom da se kontrolno saslušanje odnosi na izjavu Krivokapića da je mogao biti uhapšen u slučaju da je potpisao Temeljni ugovor, onda smatram da potpuno izlišnim održavanje ove sjednice, jer želim da zaštitim dignitet ovog odbora", naveo je Knežević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.