Roditelji zabrinuti, onlajn platforma
Ilustracija

Projekat ocjenjivan je kao jedan od najpozitivnijih primjera kako se kriza koristi kao prilika

Roditelji zabrinuti, onlajn platforma "Uči doma" nije u funkciji

Platforma za onlajn nastavu "Uči doma", koju su učenici od početka epidemije virusa korona koristili kao zamjenu za časove u učionicama, trenutno nije u funkciji, ističu roditelji i nastavnici koji su pokušali da pristupe tom servisu.

Prosvjetni radnici i roditelji su zabrinuti jer se najavljuje četvrti talas epidemije, a nije poznato da li će djeci biti dostupna onlajn nastava, ali ni na koji način će biti organizovano predavanje u učionicama.

Roditelji koji su se obratili Danu ističu da kada su zajedno sa djecom pokušali da se uloguju na platformu, stoji obavještenje da video-zapisi predavanja nijesu dostupni „ovaj video-zapis više nije dostupan jer je račun usluge YouTube povezan s njime ukinut”.

Iz ministarstva nijesu odgovorili šta je razlog i da li će učenicima biti na raspolaganju platforma „Uči doma“ u slučaju novog talasa epidemije.

Nastavnik istorije i predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je za Dan da niko od nadležnih ne brine što nije u funkciji platforma „Uči doma“.

“Za platformu 'Uči doma' izgleda nikoga nije briga što ne radi. Nije dobro da u novu školsku godinu ulazimo za mjesec dana bez ikakvih javno objavljenih planova kakva nam je procedura rada u slučaju pandemije ili šta će biti ako ne bude pandemije da li ćemo se vratiti u regularni 45-minutni rad trajanja časa? Da li su nastavni planovi prilagođeni svim modelima nastave? Da li su raspisani tenderi za nabavku dezinfekcionih sredstava? Takođe, nije dobro da prvi septembar dočekamo sa istim problemima kao i prošlog septembra. Biće to novo lutanje školskog sistema. Znam da je avgust mjesec kolektivnih odmora i u Zavodu za školstvo i Centru za stručno obrazovanje, a mi prosvjetni radnici ne znamo da li su ti stručnjaci pripremili prilagođene planove rada u učionicama”, kaže Savović.

Direktor Udruženja Roditelji Kristina Mihailović ističe da su tražili odgovore od ministarstva zbog čega nije u funkciji platforma, ali da nijesu dobili informaciju.

“Nikakve odgovore ne dobijamo i dalje. Od ponedjeljka je kolektivni odmor u Vladi. Za očekivanje je da ovo bude problem jer mnoga pitanja nijesu riješena, barem da javnost zna. A poslije onakve godine, prošle, nove propuste i nespremnost sebi ne smijemo dozvoliti… Zato im već mjesecima unazad tražimo da obavijeste javnost šta je u planu. A nijesmo jedini. Koliko znamo, nikome ne odgovaraju. Prosvjetni radnici takođe ne znaju šta da očekuju. I Sindikat i Prosvjetna zajednica to potvrđuju”, ističe Mihailović.

Predsjednica Udruženja druipvene grupe predmeta Stanka Vukčević istakla je da se još ne zna da li će biti u funkciji onlajn nastava "Uči doma".

“Juče je trebalo da se sastanemo sa ministarstvom, međutim, sve je odloženo za drugu polovinu avgusta. Od ponedjeljka Vlada ide na odmor. Na tom sastanku je trebalo da se o mnogim pitanjima pregovara pa i o platformi. Pitanje modela za izvođenje nastave još uvijek je nepoznato, nastavnici su najmanje bili ukljuneni u taj dio posla, oni su ti koji znaju najveće boljke učionice, oni moraju biti prva linija za rješavanje većine problema u školstvu. Nastavno-vaspitno osoblje je sa velikim naporima i ličnim odricanjima iznijelo jednu tešku školsku godinu. Nijesu tražili nikakvu nagradu i odlikovanja za sve što su uradili, ali će biti uporni da im se nadoknadi ono što su odradili i zaradili izvođenjem časova preko norme”, kaže Vukčevićeva.

Nakon početka epidemije u martu prošle godine kreiran je veb-sajt www.ucidoma. me, a lekcije u čijem je snimanju učestvovalo preko 100 predavača, emitovane su na televiziji i bile dostupne na Youtube kanalu „Uči doma“. Crnogorski đaci su nastavu od kuće pratili već od 23. marta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.